Hot mot journalister, presskonferens och sabotage mot vår båt

Igår, måndag, vaknade vi i Aten till nyheten att Israels regering har hotat alla journalister som har tänkt att följa med våra Ship to Gazabåtar med repressalier. Dessa skulle förbjudas att besöka Israel i 10 år, dessutom skulle Israel beslagta alla deras utrustningar, vidare skulle de behandlas strängt efter ett eventuellt övertagande av våra båtar redan på internationell vatten. 

Många i frukostrummet skakade på huvudet över denna attityd och detta angrepp på den fria pressen som Israels högerregering ägnar sig åt. Direkt efter frukosten träffas vi parlamentariker från Sverige, Norge och Spanien, som fanns i samma hotell, och diskuterar bland annat detta ämne. Alla är överens om att denna attack på den fria pressen måste fördömas. Vi bestämmer oss för att skriva något om detta, och går en stund senare till en presskonferens som Ship to Gaza från olika länder hade bjudit till.
 
Klockan hinner bli 11.30; jag är då framme på journalistförbundets lokal där presskonferensen ska hållas. Jag noterar att de drygt tio medverkande i panelen kommer in allt eftersom; först på plats ser jag Henning Mankell och Dror Feiler. Eftersom det är 20 minuter kvar tills presskonferensen börjar passar vi parlamentariker på; vi tar fram ett utkast till ett pressmeddelande. Innan vi lämnar presskonferenslokalen har 3 svenska riksdagsledamöter (S, V, MP), två norska riksdagsledamöter, 2 EU-parlamentariker, 3 spanska ledamöter och 2 parlamentsledamöter från Frankrike hunnit skriva under ett pressmeddelande där vi fördömer Israels angrepp på den fria pressen, och vi kräver att våra fyra länder ska agera mot denna attack på fri media.
 
Presskonferensen som Ship to Gaza bjudit till är välbesökt; i lokalen som ska rymma 100 personer sitter/står minst 150 personer, varav många journalister. En efter en berättar paneldeltagarna varför de anser att Ship to Gaza är nödvändigt. Här berättas även om vissa detaljer kring våra båtar som ska åka mot Gaza.
 
Efter presskonferensen går jag med tre kollegor för att äta lunch. Sedan går vi tillbaka till hotellet. Vad 20-tiden får jag höra av någon kollega att någon/några har saboterat den båt vi ska åka med. Jag får höra att propellerhuset är förstörd och att propelleraxeln är avskuren på vissa ställen. Då börjar jag undra vilka vi har med att göra.
 
Inte nog med att man har hotat oss att stå i vägen för oss och med militär makt ta oss till land; inte nog med att även fri press som vill åka med oss nu hotas, inte nog med att olika hinder läggs i vägen för de olika Ship to Gazabåtarna så att dessa inte ska kunna lämna Grekland, ger sig någon/några nu på själva båtarna. Inte alls trevligt.  Vad blir deras nästa drag, spränga våra båtar i luften, redan på grekisk mark?, frågade en av mina kollegor.
 
 
Jabar Amin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.