Åsiktscensur hos de grekiska hamnmyndigterna

Nu är det fredag förmiddag, klockan är 10.00. Vi ska försöka dra mot Kreta om en stund, säger vår kapten. Lite tidigare idag var vår kapten, Theodoros Bokas, på hamnmyndigheternas kontor här intill hamnen. Han skulle hämta tillstånd att lämna hamnen, riktning mot Kreta.

 
Så nyss hade vi ett möte här på båten. Theodoros berättar att han var irriterad över att han ska behöva söka tillstånd att lämna hamnen, för enligt honom behöver båtar i denna storlek som rör sig mellan olika grekiska hamnar inte ha tillstånd. Han sa att hamnmyndigheterna djävlas nu ordentligt med Ship to Gaza.
 
Vidare berättade kaptenen att hamnmyndigheten idag på kontoret där han var hade krävt av honom att han ska ta ner de banderoller som hänger på båtens utsida, annars riskerade han att inte få tillstånd att lämna hamnen. Han sa att han hade blivit mycket arg på hamnmyndighetens personal över detta orimliga krav, och svarat att han absolut inte gör det. Han tyckte att hamnsmyndigheterna inte har rätt att kontrollera våra åsikter; det är en demokratisk rättighet att skriva vad man vill, tyckte han.
 
Så vad står på banderollerna? På den ena – som är på grekiska – banderollen står: ”Frihet för Gaza, anser Kythiraborna” och på den andra står: ”Vi bryter blockaden, Frihet för Palestina”. Den andra banderollen överraskades vi med vid midnatt igår av några ungdomar från detta samhälle som har ca 400 invånare. De hade tydligen sett när vi ankrade till vid 8-tiden igår eftermiddag, och gjort denna banderoll som solidaritetshandling.
 
Är det några fler än kaptenen och vi på denna båt som anser att det är åt skogen att myndigheter i ett EU-land på detta sätt ägnar sig åt åsiktskontroll? Är det några ledarskribenter som anser det vara rimligt att protestera? Vad säger vår svenska regering? Vad anser våra EU-ledamöter?
 
 
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.