Folkomröstningen och den hycklande alliansen

Allianspartierna i Västerbotten ger sken av att de är emot nedskärningar i inlandet. De säger sig vara emot att två akutvårdsplatser skärs ner i Dorotea; vilket skulle kräva mindre personal och därmed ge en besparing på ett par miljoner kr. Alliansens påstådda omsorg om inlandet är högst tvivelaktigt. Allianspartiernas egen regering har skurit ner ordentligt i inlandet sedan de kom till makten.

Nya siffror från riksdagens utredningstjänst visar att de statliga jobben blivit färre utanför storstäderna under alliansens regeringstid. Det handlar om arbetsförmedlingar, försäkringskassekontor och annan offentlig service som är helt avgörande för att människor ska kunna leva och bo på landsbygden.

I Västerbottens län har det försvunnit minst 467 statliga jobb till följd av alliansens politik. Värst drabbat är små orter som Norsjö, Vännäs och Vilhelmina. I Norsjö har t ex både Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Trafikverket dragit ner, vilket skyndat på utflyttningen. De nedskärningarna torde, i pengar räknat, motsvara över 200 miljoner kronor. Det är flerfaldigt mer än kostnaden för all personal i alla vårdstugor i hela Västerbotten. Med tanke på detta är alliansen agerande i Doroteafallet inget annat än hyckleri.

Personligen tycker att landstingsmajoriteten borde vara smartare än att bjuda allianspartierna på gratispoäng. Vad inlandet behöver är satsningar och investeringar. Den minsta nedskärningen som görs i inlandet kommer att få negativa konsekvenser för bygderna. Just därför anser jag att det är fel att skära ner på inlandet även om den är minimal. Just därför röstade jag Ja när jag poströstade igår.

När det gäller frågan om folkomröstningens resultat anser jag att det ska respekteras oavsett hur stor andel som deltar. Anordnandet av en folkomröstning förpliktigar. En förutsättning för en levande demokrati är att respektera resultatet av ett anordnat val. Att nonchalera folkviljan försvagar förtroendet för det politiska systemet. Att kräva ett valdeltagande på minst 50 procent för att respektera dess resultat är absurt. Valdeltagandet i EU-valen brukar ligga på kring 40 procent; och valdeltagandet i senaste kyrkovalet översteg inte ens 12 procent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.