Folkomröstningen uppfyllde även ultimatumet

Folkomröstningen uppfyllde även ultimatumet

Ledande politiker i Västerpottens läns landsting har deklarerat att endast om 50 procent deltar i folkomröstningen skulle de känna sig förpliktigade att följa folkviljan. Jag har full förståelse för resonemanget eftersom de måste hantera en helhet; och ibland är det en svår avvägning. Men att sätta upp ett sådant strängt krav är trots det lite väl häftigt. Det är dock inte det som jag vill beröra här. Det jag vill visa är att resultatet från folkomröstningen har uppfyllt även det kravet.

Låt mig förklara genom att ta matematiken till hjälp.
Kravet på att hälften av de röstberättigade måste rösta i folkomröstningen innebär att minst 104.000 personer måste delta; ty Västerbotten har knappt 208.000 röstberättigade personer. Om nu en majoritet av de 104.000 skulle rösta Ja så känner politikerna sig förpliktigade att följa utfallet; har de deklarerat. Detta betyder att 52.000 personer eller fler måste rösta Ja för att våra ledande politiker ska följa resultatet.

Utfallet av söndagens folkomröstning visar att det som verkade vara omöjligt har blivit verklighet. Hela 53.000 personer röstade Ja. Därmed kan man säga att folkomröstningsresultatet överträffade ultimatumet med drygt tusen röster. Detta är värt eftertanke; eller hur!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.