Så tar vi ansvar för Östersjön

Idag, onsdag 2 juli, är det vår (Miljöpartiets) dag under politikerveckan i Almedalen på Gotland.

Ett av de förslagen vi presenterar idag är en satsning för att rädda Östersjön; främst för våra barn och barnbarns skull.

En sjättedel av Östersjöns botten är redan död. Inget annat hav i världen är så drabbad som Östersjön. Det främsta skälet för Östersjöns tillstånd är övergödningen från jordbruket.

Ett effektivt sätt att minska utsläppen till Östersjön är att gå över till mer eko-jordbruk, där ingen konstgödsel används. För att stimulera detta vill vi satsa 200 miljoner kronor extra i statsbudgeten varje år. På så sätt kan vi ta ett verkligt steg för att uppnå 100 % eko-jordbruk längs den avgörande delen av Östersjöns kust, senast år 2030.

För att hjälpa till vill vi att våra offentliga kök, till exempel skolor och äldreboenden, handlar mer ekologiskt. Ett delmål är minst 50 % till år 2020.

Vi i Miljöpartiet har fler förslag för att rädda Östersjön. Vi vill exempelvis ha fler marina reservat med trålningsförbud, begränsning av kemikalier och plastpartiklar, samt ökat internationellt samarbete

Så tar vi ansvar för våra hav.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.