Palestinier dödas – medan omvärlden står passivt och tittar på

Natten mot tisdagen inledde den israeliska armen ytterligare ett grymt militärangrepp mot palestinierna i Gazaremsan. Nyhetsrapporteringen visar på många döda, bland de civila. De skadade är betydligt fler. Allt medan omvärldens regeringar i praktiken tittar på.

Självfallet är angrepp på och dödandet av oskyldiga israeler, vilket har inträffat, omständigheter som måste fördömas. Grundproblemet är dock det att Palestina är ockuperat, och att palestinier förtrycks, fängslas, dödas och fördrivs från sina hem.

Den israeliska staten har allt sedan 1948 förtryckt palestinier, förstört deras hus, byar och städer, dödat tusentals och åter tusentals palestinier, samt drivit stora delar av det palestinska folket på flykt. Det är skamligt att omvärldens olika regeringar har låtit detta fortsätta år efter år i hela 66 år.

Någon värdig reaktion från den moderata utrikesministern Carl Bildt mot den israeliska aggressionen har ingen sett. Jag menar att vi i Sverige bör vara mycket klara i våra fördömanden och krav. Sveriges regering bör kräva omedelbart stop på bombningarna och raketbeskjutningarna. Vi bör kräva att Israels regering ska dra sig tillbaka från ockuperade palestinska områden, att Israels regering ska upphöra med all bosättningsaktivitet på Västbanken och i östra Jerusalem, och att EU ska införa ”smarta sanktioner” mot Israel så länge Israels brott mot folkrätten och internationella avtal fortsätter. Dessutom skulle Sveriges regering kunna kalla hem sin ambassadör från Israel så länge ockupationen pågår.

Detta och mycket mer skulle en svensk regering med respekt för folkrätten kunna göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.