Så vill Mp utveckla skolan

Så vill Miljöpartiet utveckla skolan
Låt mig först kort säga några ord om alliansens misslyckanden på skolområdet. Alliansen har nu haft ansvar för skolpolitiken i Sverige i hela 8 år. Med facit i handen har alliansen misslyckats med det mesta som de lovade väljarna inför valet 2006.

De sjunkande skolresultaten skulle höjas; nu är de lägre. Utslagningen skulle minska; nu är den större. Läraryrkets status skulle höjas; nu är det ännu svårare för lärarna. Skolsegregationen skulle minska; nu har den ökat. Likvärdigheten i svenska skolan skulle öka, nu har den minskat. Allt detta visas i olika svenska och internationella studier.

Vi i Miljöpartiet har förslag som kommer att bidra till att utveckla den svenska skolan. Förslagen förutsätter dels lagförändringar och dels att medel tillskjuts till skolan. Beträffande medlen vill vi under de kommande 4 åren satsa drygt 7 miljarder kronor per år mer än regeringen. Över hela mandatperioden blir det närmare 30 miljarder kronor mer än regeringen. Det är den största satsningen som Miljöpartiet gjort någonsin på skolområdet.

Vi vill ge eleverna mer tid med sina lärare och ge läraren tid att vara med sina elever. Detta kan vi åstadkomma genom att öka antalet lärare i skolan och minska på lärarnas administrativa uppgifter.

Vi vill tidigarelägga stödet till de elever som är i behov av extra stöd. Nu ges stödet huvudsakligen i nian. Vi vill att stödet ska ges betydligt tidigare. Barn som är i behov av extra stöd ska få det direkt istället för att få stödet i årskurs 9 då det ofta är försent.

Vi vill ändra lagen så att alla kommuner ska se till resurserna fördelas till skolorna efter behov. De skolor som har fler elever med extra behov så få mer pengar.

Vi vill ändra lagen så att läraren ges befogenhet att kunna ordinera extra stöd utan att gå igenom en byråkratisk procedur och invänta många gånger ett tidskrävande svar från rektorn/skolorganisationen.

Vi vill anslå stora belopp för att medverkade till höjda lärarlöner. Vi satsar 3,75 miljarder varje år utöver regeringen på höjda lärarlöner. På fyra år satsar vi alltså 15 miljarder mer än regeringen på höjda lärarlöner.

Vi vill bidra till att 10.000 fler anställs inom skolan under de kommande 4 åren; det handlar om fler medarbetare inom elevhälsan, fler speciallärare/-pedagoger, fler studie- och yrkesvägledare, personer som stöd till avlastning av lärare och nya medarbetare i förskolan.

Vi vill stoppa riskkapitalister och andra aktieägare att ta ut vinster från den svenska skolan. Skolan ska drivas av passion för utbildningen och inte av vinstsyfte. Skolans eventuella överskott ska återinvesteras i skolverksamheten.

Dessa är några av de förslag som vi har för att utveckla den svenska skolan. För att finansiera dessa reformer gör vi en annan prioritering än regeringen. Istället för skattesänkningar och istället för att värna om storföretagen och de välbeställda vill vi reservera pengar för att satsa på våra barn och unga. Det tycker vi är en prioritering som stora delar av svenska folket håller med om.
För Västerbottens del bidrar våra förslag till att öka elevers kunskapsutveckling, minska avhoppen, värna om lärarna och till att flera hundra nya arbetstillfällen skapas inom skolan.

 

 

Jabar Amin (Mp)
Riksdagsledamot
Utbildningspolitisk talesperson

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.