Klimatfiaskot och kolet

Klimatfiaskot

Statliga svenska Vattenfalls kolbrytning i Tyskland orsakar totalt utsläpp av växthusgaser motsvarande 24 gånger Sveriges årliga utsläpp.

För klimatets skull, för att vara en förebild i världen i klimathänseende och för att leva upp till internationella åtaganden har vi i Miljöpartiet argumenterat starkt för att Vattenfall borde ha utarbetat en avvecklingsplan för att låta så mycket som möjligt av kolet ligga kvar i marken.

I april ansökte Vattenfall hos regeringen om att sälja denna verksamhet till ett tjeckiskt konsortium. Regeringen hade två alternativ: att utarbeta en avvecklingsplan i syfte att låta så mycket som möjligt av kolet ligga kvar i marken som vi i Miljöpartiet har argumenterat för, eller göra som Socialdemokraterna vill och låta Vattenfall sälja sin kolverksamhet i Tyskland.

Idag beslutade regeringen att Vattenfall får sälja sin kolverksamhet. Detta är ett tragiskt beslut som vi i Miljöpartiet aldrig borde ha accepterat. Dels för att beslutet kommer att orsaka ännu mer utsläpp av växthusgaser, dels för att det ger dåliga signaler till andra länder när inte ens vi i Sverige är beredda att göra klimatansträngningar och dels för att beslutet går rakt mot det globala miljöavtalet (Parisavtalet). I och med beslutet kommer även vårt förtroende bland många väljare att starkt ifrågasättas.

Att regeringen samtidigt beslutade att reservera 300 miljoner per år för en klimatfond från och med år 2018 är inte så mycket värt eftersom vi idag inte vet vem som sitter vid makten år 2018 och framåt. Även satsningen på att köpa utsläppsrätter och annullera de är en marginell satsning som inte vägar upp den stora förlusten.

Jag har varit av uppfattningen att vi borde ha valt att lämna regeringen istället för att medverka i detta klimatfiasko. Att lägga sig platt i fråga efter fråga inger varken respekt eller förtroende. En sådan strategi leder oss rakt ner i avgrunden. De som vill kompromissa ihjäl partiet har stort ansvar för den katastrofala situation vi befinner oss i.

 

Jabar Amin (MP)
Riksdagsledamot
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.