Tack för lyftet i PISA idag

Nu lyfter den svenska skolan i PISA – det ska vi tacka först och främst våra elever, lärare, rektorer och annan skolpersonal för.

Vart tredje år genomför PISA (Programme for International Student Assessment.) en undersökning som organiseras av OECD och som handlar om 15-åriga elevers (årskurs 9) kunskaper i matematik, naturvetenskap och läsförståelse.

Idag presenterade PISA sin senaste undersökning i vilken 5.500 elever från Sverige deltog. För första gången på många år lyfter nu våra elevers skolresultat i PISA i alla tre ämnena: matematik, naturkunskap och läsförståelse. Det är mycket glädjande och värd att fira. Resultatförbättringen är tydligt trendbrott. Våra 15-åringar presterar bättre idag än tidigare. I PISA 2012 låg våra elever under OECD-genomsnittet i alla tre ämnena, idag ligger de antingen på eller över OECD-snittet.

För denna framgång måste vi först och främst gratulera våra elever, lärare, rektorer och annan skolpersonal för att vi nu i Sverige lyfter. Och tack till alla politiker som har agerat för att stödja skolan att utvecklas och lyfta.

Samtidigt som goda resultaten presenterades visar PISA på försämringar när det gäller likvärdigheten i svensk skola. Idag ligger vi på OECD-genomsnittet, medan vi låg i toppen när undersökningarna startade. Att likvärdigheten i svensk skola de facto minskar är en stor utmaning som vi måste ta på allvar.

Undersökningen visar dessutom att det inte finns några säkerställda skillnader mellan elevers resultat i fristående skolor och kommunala skolor när man tar bort de två viktigaste faktorerna som är gynnsamma för friskolor, nämligen att deras elever har en annan demografisk bakgrund och en annan socioekonomisk bakgrund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.