Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Takhöjd

Med all respekt för (s), jag gissar att takhöjden är större hemma hos oss. Respekten för vissa vänsterut har annars vuxit efter att jag blev politiskt engagerad. I många fall och frågor har jag fått se konstruktivt och sunt ekonomiskt tänkande bakom en del av retoriken som i vissa fall övervintrat från andra tider. Nej, nu skulle jag ju vara kritisk!

Jag tänker på detta med takhöjd. Det kan vara svårt med lojaliteten mot partiet, väljarna och samvetet.
För flera år sen blev jag för några enkla frågors skull duktigt utskälld av en partiledare för ett parti jag då röstade på. (Inte ett ljud om denna ’utflykt’ till min länsförbundsordförande Anders Ågren!) Det kändes som om taket i frågan jag tog upp vilade på dörrhandtagen.

Jag tror som sagt takhöjden är än lägre hos (s). När en fråga är beredd finns bara plats för en linje, samvetsfrågor existerar knappast. Då sitter takhöjden inte långt ovanför golvlisterna i en äldre västerbottensgård och det är ålning meddelst hasning som gäller för dem som tänker annorlunda.
När en del företrädare för (s) här talar om ’Alliansens partipiska’ så bör man tänka på de enorma träffytor det egna glashuset har.
Majoritetsbeslut, ja, men så strikt tillämpat som till samvetsofrihet, nej. I de borgerliga partierna tror jag det generellt finns något mer av ’samvetsmån’. För allmänhetens, och inte minst de ungas, förtroende för politik och politiker tror jag att vi ska vara rädda om detta.

Jag sörjer verkligen en del som från regeringshåll både sagts, inte sagts och sagts för sent i FRA-frågan. Jag sörjer att vissa berörda ministrar som nog tänker ungefär som jag inte har kommit ut med det. Hanteringen av denna säkerhets-, frihets- och integritetsfråga har gett oss en väldig uppförsbacke att övervinna.
Tänk att jag får tycka det här. Och säga det dessutom! Nu är jag i.o.f.s. bara en kommunal gräsrot i periferin, men ändå.
Det tog tid och kostsamma felskär att komma dit, men jag är glad att Fredrik R idag säger att han har respekt för att 14 personer (ända upp i partistyrelsen) säger att de varken kan förklara eller försvara FRA-lagen för sina väljare.
Partiet har inte krossat sina ’kritiska vänner’. Takhöjd.

Jag hoppas och tror att det ska gå att ändra lagen. Tror att en ny hållning är på väg, som inte bara är ett knep för att kortsiktigt fixa till en parlamentarisk lösning. Ett litet simpelt trick nu, det skulle göra ont värre. Med bara 3,9 % av väljarna partianslutna har demokratin inte råd med att de känner sig dragna vid näsan av politikerna.

Att det behövs kabelkoll visar det Ryssland gjorde mot Georgien innan stridigheterna. T.ex. 21 juli när man sänkte bl.a. den Georgiske presidentens hemsida. Man arrangerade ett liknande cyberanfall på Estland efter deras flyttning av ett Sovjetmonument. Men integritetsskyddet måste vara så nära det absoluta man kan komma. Det är inte det vi fick i juni.

Jag förstår Mona Sahlins tystnad. När (s) arbetade med en ännu sämre spaningslag (enligt Bodström ) kan det inte vara lätt att både utnyttja FRA-missnöjet till max och samtidigt få den spaning man vill ha.

Jag tycker det är starkt att i Fredrik R:s kläder säga som i går: Att han ’hoppas och tror att det färdiga förslaget ska vara utformat så att socialdemokraterna, om de satt i regeringsställning, ’inte skulle ha några som helst problem med det’.’
Han både visar att (s) arbetar heltid med att knipa opinionspoäng, men vill ändå få till ett resultat som de skulle acceptera om de regerade.

Trots att jag än är osäker om resultatet och nitet om integriteten hos dem båda är jag glad över den statsmannahållning Fredrik har gentemot Mona och hennes parti.
Det handlar också om en sorts takhöjd.

Kika gärna på de här borgerliga bloggarna:

Farmorgun

Minamoderatakarameller

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.