Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Inte bara bidragsbrott


Den nationella folkräkningen behövs och behöver snabbt utredas och sjösättas. Problem med flera identiteter är sannolikt störst i storstäderna, men i Umeå upptäcktes i fjol en taxiföretagare med sju ”äkta” körkort. Samma bild, olika identiteter.
För ett par år sedan hittades tre kriminella som tillsammans hade 38 identiteter. Det handlar om en bred palett av kriminella möjligheter, inte bara bidragsbrott. Det här är inte hjärnspöken, problemen finns uppenbarligen och måste åtgärdas när det finns majoritet för det. Det är hög tid.

Etiketter: , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Leif

  Bidragsbrott ja, hur var det, visst sket ni i lagarna för bidrag till partiet. Tyckte mig läsa något sånt i alla tidningar.

  Så hur skall ni ha det. Lag och ordning för alla eller bara för oss vanliga människor?

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   En tjänsteperson i M, en i S och några i tre partier till öppnade för att kringgå reglerna. I dessa fall var det ett ”jag” som gjorde så, inte ett ”lag”.
   Partisekreteraren i M fick också frågan och sa att man om man ville vara anonym
   kunde stödja andra organisationer som drev M:s frågor. Ville man däremot stödja partiet med större summa måste det bli offentligt.

   Ser fram emot när du ska kommentera något ett inlägg handlar om. Den här sortens ”ping-pong” ger inte lika mycket.

 2. Anders

  Vet inte hur en eventuell framtida folkräkning är tänkt att genomföras. Men förra gången fick man en blankett hem där man fyllde i hur många som bodde i hushållet. Varför skulle kriminella bry sig om att fylla i en sådan blankett sanningsenligt? Att gå runt och knacka dörr lär kräva en massa resurser och vad säger att folk kommer att vara hemma eller bry sig om att öppna när kontrollanterna knackar på?

  Då är det mycket smartare att hämta uppgifterna från befintliga IT-system. För det behövs inga avancerade eller tidskrävande utredningar, bara att man kollar vad som är tillåtet att göra inom befintlig lagstiftning och eventuellt ändrar den för att göra personuppgiftsinhämtningen möjlig.

  Men när politker är inblandade så blir allt så himla omständigt och tidsödande. T.ex. varför ger man inte tullen mer befogenheter och resurser att stoppa misstänkt brottslighet? Och varför är det fortfarande möjligt att publicera personuppgifter på Internet vilket gör det enklare för brottslingar stjäla bilar eller lura pengar av äldre? Samtidigt får myndigheter inte samköra register i syfte att beivra brott.

  Detta är saker som politiker från alla läger borde kunna samsas kring och göra något åt snabbt i stället för att det som hittills ska behöva ta evigheter om det ens händer något alls.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det blir ingen ”promenad i parken”, men folkräkningen måste göras. Du har alldeles rätt i att förändringar ofta tar väldigt mycket tid, men inte bara p.g.a. politikerna. En rättsstat är lagstyrd och lagar tar ofta tid att ändra, vilket till stor del är positivt. Det ska finnas stabilitet och viss ”tröghet” i rättssystemet.
   Och ja, det behövs fler möjligheter till samkörning. Jag tror att man behöver ett helt batteri av åtgärder, även vissa manuella inslag. Det här behöver utredas, snabbt. Det kan finnas mycket erfarenhet att inhämta från andra länder.
   Vad gäller tullens befogenheter hoppas jag det händer mycket den närmaste tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.