Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Orsak till dyrare mat?


Sverige kan inte ta fram mat lika billigt som länder med längre odlingssäsong och extremt stora odlingsarealer. Ska vi klara spridd missväxt, kris och krig behöver vi likafullt ha betydande nationell och lokal matproduktion. Måttligt transportberoende och betydligt större än idag.

Det finns en annan kraftigt prishöjande faktor som ”vi” i allra högsta grad har påverkat själva. Sveriges helt extrema butiksytor.
Läste idag att COOP ska satsa på en ny jättebutik vid Avion i Umeå. ICA, Willys m.fl. kör ännu hårdare. Ökningen har varit enorm, mycket större än befolkningsökningen.

Du och jag ska betala varje kvadratmeter i våra köptempel, uppvärmningen av varje kubikmeter luft. Alla förarbeten, varje kilo betong, asfalt och stål. All utrustning, varje kabelmeter, lampa och parkeringsficka. Vi ska betala varje lön, alla sociala avgifter och våra (också extrema) öppettider.
Det här är förstås helt ok, så fungerar ett samhälle, mat och handel behöver vi. Frågan är om vi sticker ut vad gäller ytorna?
Svaret är – Kraftfullt!

Ta en titt på den här bilden och jämför gärna med Finland, Tyskland, Frankrike och Spanien. (GLA betyder ”gross leasable area”, total butiksyta) Titta gärna vidare på källan, länk finns i kommentarerna. Statistiken är tio år gammal, vi har byggt många stora butiker sen dess.
Fundera på om, när och var det gick fel och om detta är en delorsak till att jordbruket får så lite betalt för sin produktion att morgondagens matförsörjning är allvarligt hotad.
För många och stora butiker tror jag är en orsak, så näringslivs- och konkurrenspositiv som jag är. Motbevisa mig gärna.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer

  1. kenth

    Märk väl att bi ska även betala för marvarukoncernens etsbletingar samt löner till chefer och anställda då vi handlar mat. Att bygga ett coop vid Avion ter mej onödigt slöseri …behövs det verkligen där?… vad Avion skulle haft är en butik som säljer bildelar/tillbehör och verktyg.

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      Vi verkar sticka ut i Europa med våra ytor. Allt ska betalas, som sagt. En person en bit upp i bygg- och fastighetsbranschen ska kolla upp statistiken och återkomma.

  2. tjalle

    Ja fortsätter trenden vad gäller jordbrukets lönsamhet ligger vi pyrt till .
    Det ena efter det andra jordbruket läggs ner på grund av att vi inte klarar oss längre .
    Men det är väl bara att inse att konsumenten kommer att få betala detta i framtiden med råge när vi blir tvungen att starta upp igen . Och det tar många år att starta upp nedlagda jordbruk.
    Ett är i alla fall säkert och det är att maten kommer att komma upp i sitt rätta värde på sikt.
    Maten är historiskt billig idag, och många prioriterar lyx före mat och den tiden är förbi .

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      Det är som du säger när man räknar hur stor del av inkomsten vi i snitt lägger på mat. På 70-talet var det i snitt 30 % av inkomsten, häromåret var det ca 14 %.
      Men många sliter med prisökningarna. Särskilt då inkomsterna är intecknade av så mycket annat som också stiger.
      Om inte lönsamheten för producenterna stiger från de här nivåerna kan det bli riktigt skakigt. Då blir de färre – och maten i slutänden dyrare.
      Jag tror statistiken i inlägget kan ha en del skuld i detta. Stora ytor och öppettiderna, allt ska betalas. Och gissningsvis kommer vi att få lägga större del av inkomsten på mat framöver, jämfört med de senaste årtiondena.

      En i byggbranschen ska leta reda på grundligare och mer träffsäker statistik, återkommer om det.

  3. Robin

    Är inte detta bara vad som brukar hyllas som ”den fria marknaden”?

    Du tror inte många fastighetsägare kommer ha det tufft framöver då gallerior, stora butiker och padelhallar får dra ner?

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      Vi ser att det redan är tufft för många fastighetsägare och byggbolag.
      Jag tror att både vi politiker, näringslivsstrategerna och butikskedjorna kan lura oss själva genom att tänka för mycket på marknadsandelar. Att det i sig gör att ytorna skenar.
      Statistiken i inlägget visar de riktigt stora köpcentrana, de vi har så väldigt mycket mer av. Där finns i regel en hjärtpunkt, minst en stor matbutik. Jag tror att våra extrema ytor och öppettider är kraftigt prisdrivande. Jag blir gärna motbevisad, som sagt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.