Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Frysa in vintern


Reaktorstoppet i Ringhals förlängs till 31:a januari. Det är bra att säkerhet och underhåll fungerar, dåligt att marginalerna är alldeles för små.

Här i huset har vi så smått börjat ”frysa in” vintern, fast vi inte direkt berörs av det elpriskaos Sverige och Europa har dragit på sig. Trots att vi har direktel enligt 70-talets statliga rekommendationer.

De politiska misstagen här och i Tyskland och Putinkonsekvenserna måste hanteras så gott det bara går på kortare och längre sikt.
Tills vidare kan vi bidra till dämpning av priserna och mindre risk för genom att var och en minska trycket på systemet. Även om vi inte själva drabbas värst ekonomiskt. Den allt högre värme vi vant oss vid i husen har heller aldrig varit särskilt positiv för varken miljö eller hälsa. #varmakläder #långkalsonger #backtobasics

4 kommentarer

 1. Leif

  Hade inte Moderaterna stoppa alla hav-vindkraft hade det funnits lika mycket effekt som dom 2 nedstängda reaktorerna.

  Tvek att ni är så klarsynta att ens se det.

  Bästa hade ju såklart varit båda, men ni har även en stor del av kaken i era knän.

  • Sven

   Lika stor effekt vet jag inte men lika stor märkeffekt kanske, men då ska det blåsa hela tiden .Vi måste få en baseffekt med energi som har ”svänghjulsenergi” .Energin från vindkraften skapar stor kaos i nätet på grund av den reaktiva energin vilket innebär att all energi inte är användbar energi,energi som ”flyter” med och tar upp plats på nätet..

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det finns väldigt olika inställning till vindkraften lokalt inom M. Även när det gäller hur nära land det är försvarligt att bygga. Problematiken med ledningarna och deras hållbarhet är inte liten.
   Sen handlar det fortfarande om vindkraft. Jag är positiv till den, men vi har sannolikt nått taket för hur stor andel vindkraft vi kan ha i systemet. Nu behövs mer planerbart. Det behövs även för att öka överföringskapaciteten inom landet.

   Hade du något att tillägga om det mitt inlägg handlade om? Sänkning av elförbrukningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.