Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Av alla folk och stammar och tungomål…

Jag önskar att jag hade kunnat ta bilden på tunnelbanans fjärde linje från södra Manhattan nyss, men det hade kanske missuppfattats. En lång rad med människor på motsatta sidan, kanske 10-tolv stycken. Inte en hade samma ursprung. Asiatiska, afrikanska, sydeuropeiska (kanske något balkanland) och sydamerikanska länder var representerade.
Detta är en smältdegel.

Efter det amerikanska inbördeskriget kom många frigjorda slavar just hit. Innan och efter andra världskriget kom många judar. Kineserna håller på att växa över Chinatowns bräddar och har t.ex. i stort sett tagit över de judiska kvarteren. Det kan kanske passa när deras land har lånat ut så gigantiska belopp till USA.
Från vårt lilla perspektiv ser man också många svenskspår. Personer man möter, butiker och företag. Visste du förresten att Skanska nu är USA:s andra största byggföretag?

1890 räknade den amerikanska immigrantmyndigheten att det fanns 800 000 svenskar i Amerika. Totalt kom 1,3 miljoner över under massinvandringens dagar. Vid folkräkningen år 2000 uppgav fyra miljoner amerikaner att de var svenskättlingar. Det anses alldeles för lågt beroende på att det svenska arvet kommit i bakgrunden för många. Andra beräkningar pekar på att det snart finns fler ’svenskar’ i Amerika än i Sverige. Minnesota har flest, där är nästan 10% svenskättlingar.

I går hörde jag förresten en som heter Öyvind Andersen tala över orden i överskriften.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.