Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kan vi inte hyra ut Anders Borg till USA?


Jag får ju åt nerverna av att läsa om de skenande budget- och handelsbalansunderskotten här i USA. Budgetunderskottet beräknas kunna bli 1 000 miljarder dollar per år inom kort. Man kunde tro Lars Ohly vore finansminister här, men han är ju inte alls det. Amerikanerna har ställt till det rejält ändå.

Inte blir det bättre av att se att Obama ska minska skatterna och öka utgifterna med motsvarande 2 900 miljarder dollar under en tioårsperiod. McCain med 4 200 miljarder. Huvvaligen!
Hur mycket man än uppskattar kringeffekterna av lägre skatt eller inser att höjd skatt inte med automatik betyder högre inkomster så har det här tappat proportionerna. Det kanske finns några gamla Hermodskurser i ekonomi att damma av och sända över? Kanske några pantertanter till pensionerade lågstadielärare som utan att darra på manchetten kan lära höga vederbörande hur man stavar till budgetdisciplin?

Eller skulle vi inte kunna hyra ut Anders Borg en vecka i månaden under några år? Förmodligen skulle det se annorlunda efter den perioden. Han skulle nog få svettas under hästsvansen och inte skulle det vara någon lek för amerikanerna heller, men det kunde landets framtid vara värd.
Vi kunde vara schangtila och bara ta en procent av det förmodade framtida budgetunderskottet i hyra. Sisådär tio miljarder dollar. Per år.

Ja, ja. Man ska väl inte skämta om detta och inte förhäva sig över andra inför en osäker framtid. Även om man inte heller ska förlita sig på människor så måste jag säga att jag är glad att vi har den finansminister vi har.

2 kommentarer

  1. Jan

    Kanske han kunde jobba på provisionsbasis? På varje peng han genom sina åtgärder kunde få in på kreditsidan skulle Sverige få en procent?

    Nej, man ska väl inte skämta om så allvarliga saker som den här situationen. Klart är att den kommer att påverka USA:s handlingsfrihet på flera områden framöver. Liksom omvärlden. Det märkliga är att situationen till så ringa del påverkat presidentvalskampanjen.

    Nej, vi behåller väl Borg som finansminister tills han går i pension…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.