Mat på gott och ont
Vi åt lunch på Heartland Breweries i Empire State buildings bottenplan idag.
De som säger att USA bara äter ’skräpmat’ har garanterat aldrig varit hit. Det är inte bara hamburgare och är det hamburgare så kan det vara väldigt mycket bättre än de ställen vi oftast tänker på. Det finns mycket bra mat.
Sen är det ju som Hanne Kjöller i DN har sagt, att man kan inte säga att man äter ’skräpmat’ för att man inte har råd med något annat.
Det är dyrt med skräpmat jämfört med att laga till något.
Jag uppskattar den amerikanska mat jag fått på mina tre resor hit.
Det jag inte uppskattar är slöseriet som får till följd att mat kastas. Man kastar inte mat i onödan, man gör bara inte det.
Slöseriet tar sig uttryck i att man serverar så mycket att gästen helt enkelt inte ska kunna äta upp allt. Visserligen finns finessen ’Doggybag’, som inte handlar om hundmat, men om att man äter resterna till lunch nästa dag. Vanligtvis kastas ändå det mesta av överskottet bort. Totalt räknar man med att man kastar mat för ca 300 miljarder kronor varje år i USA. Förutom att det är ett hån mot dem som inte har så driver slöseriet (’tom’ och onödig efterfrågan) upp matpriserna för de fattiga i världen när vi i mycket har en gemensam marknad.
Sverige är också ett land där det kastas mycket mat. Bland annat beroende på att vi storhandlar på ett sådant sätt att en hel del hinner bli dåligt, sägs det.
Om vi bortser från detta omoraliska oskick så måste man säga att det serveras mycket god och sund mat i USA.
(Agneta, vänta inte svar på mail. Jag vägrar öppna jobbmailen. *s*
Ska starta en annan.)
Senaste kommentarerna