Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

USA-nyheter


Det är gott om tidningar här i USA. På bilden ser ni några små ’tidningsstånd’ där man antingen kan hämta gratistidningar av varierande inriktning och kvalitet eller stoppa in en slant och få en mer gedigen tidning.
När vi igår besökte Sveriges radios Sten Sjögren i hans (eller SR:s) kombinerade ’studio’ och kontor så tog han upp detta med dem av oss ofta så framhållna amerikanska ytligheten när det gäller nyheter. Han pekade på detta med tidningarna. Flera har en kvalitet, intellektuell spänst och världsvid utblick som vi DN- och SvD-läsare bara kan drömma om.
Jag upptäckte just här på morgonen att jag fått in ’The New York Times’ under min hotelldörr. Det är inte bara det att det skulle ta mig hela dagen att läsa den, jag skulle ha lust att läsa många av artiklarna jag sett när jag snabbt bläddrade igenom den första delen som bland annat innehöll mycket material om och från tredje världen.

Den som dömer USA:s nyhetsförmedling efter att ha sett lite CNN eller något annat TV-baserat gör bäst i att inte vädra några tvärsäkra uttalanden offentligt. Det kan hända att någon hör.

Tidningar, är det inte TV som gäller?
Allt, precis allt som sägs i långa Rapport eller Aktuellt ryms i skrift på en halv tidningssida. Det är sannerligen inte mycket av det som händer nära och fjärran som kan tryckas in i TV-nyheterna. Det är dessutom ännu lättare att ljuga där än i text.
Bilder kan med rätt hantering och presentation ljuga så mycket effektivare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.