Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Inlandet, Carl Bildt och nybyggarna


På söndag kväll och under måndagen har jag haft förmånen att röra mig i Västerbottens inland. I en del av ’naturresursområdet’. Det var ett intressant dygn och möten med intressanta personer. Jag ser fram emot nästa resa.

På nätet såg jag att Carl Bildt var hedersgäst vid invigningen av nittonde upplagan av Västerbottensdagarna på Grand Hotell i Stockholm. Han talade om 1809 års händelser längs Västerbottenskusten.

I mitten på sjuttiotalet var jag som pojkspoling med pappa Tore när Gösta Boman reste längs Ume- och Vindelälven och debatterade med dem som ville. En mycket ung Carl Bildt följde med som talskrivare m.m.

Det var roligt att CB var med på Västerbottensdagarna i Stockholm. Det hade varit intressant med ett nytt Bildtbesök i Västerbotten inland också. Kanske med debatter med de hugade.

På vägen hem ikväll gjorde jag ett snabbstopp på den tomma bron över Umeälven i Lycksele. Skulpturen ’Nybyggarna’ lockade till ett foto.
Statyn är tillverkad i Kina efter en förebild i trä som snidats av en Lyckselekonstnär. I en text om skulpturen står det så här:

’Statyn är tänkt skall hedra de första nybyggarna, samt skall visa vägen för kommande generationer.’

Ja, nybyggarna bör hedras. Inte minst för vad deras samhällsinsats betytt för att Sverige intill denna dag kunnat ha en sådan nytta av naturresursområdet.
Vad gäller vägvisandet för kommande generationer vet man förstås inte hur tillvaron kan se ut för dessa. Det kan hända att man mer än väntat måste inspireras av nybyggarnas envisa och uthålliga kamp.

Som skulpturen står är de här nybyggarna på väg nedströms och det har ju tyvärr stämt ganska väl med några generationers vandringsväg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.