Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Sämre ekonomi som många skulle vilja ha

I dag har vi haft kommunstyrelse i Vännäs. Ett och annat har klubbats utan debatt, annat har diskuterats några vändor. Både journalister och andra tycker att politiken i Vännäs är ganska bedrövlig. Detta på grund av lågmäld och vänskaplig samtalston och relativt långtgående samförstånd. Det blir liksom inga fräsiga rubriker av sådant.

Vännäs kommunala ekonomi hade några närmast katastrofala år för ett knappt decennium sedan. Dit vill ingen tillbaka. Nu har vi som mål att ha ungefär motsvarande en skattekrona på debiteringen i överskott, d.v.s. 12 miljoner kronor. Då flyter ekonomin hyfsat vad gäller återinvesteringar och annat och vi behöver inte låna till allt.

I år blir det inte som vi önskat och inte heller som vi tänkt. Det var en ganska svag budget som lades och ett antal bakslag har gjort att prognosen nu pekar på att vi är nere på ungefär plus minus noll. För en kommun i Vännäs storlek är ett antal hundra tusen upp eller ner ett nollresultat.

Vi skulle vilja göra vissa saker som skulle glädja breda åldersgrupper, men som det ser ut nu är det inte rimligt att försöka ge sig på det. Tyvärr.
Samtidigt får vi vara glada för att vi har det som vi har det. Många mindre kommuner, inte minst i inlandet, skulle vara väldigt glada om de hade Vännäs ekonomi och förhållanden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.