Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Det kommer att kosta dig pengar

Så har den nästan omnipotenta EU-domstolen beslutat att datalagringen ska bli av ändå. Sveriges regering måste införa ett elände de egentligen inte vill ha.

Tyvärr är Sverige i allra högsta grad medskyldigt till datalagringslagen genom herr Bodström, (S). Många har den senaste tiden hoppats på att Irlands motstånd mot lagen skulle resultera i att den inte blev tvingande, men tyvärr. Så här står det om eländet i en SvD artikel från idag:

’Enligt trafikdatalagringsdirektivet ska EU:s medlemsländer införa en lagstiftning som tvingar teleoperatörer att spara information om e-post, sms, telefonsamtal och internetuppkopplingar. Vem som ringt vem, när en person kopplat upp sig på internet eller när någon sms:at eller skickat e-post ska lagras mellan sex månader och två år.’

Du kan läsa hela den sorgesamma SvD-artikeln här.

De enorma summor detta kommer att kosta lär inte betalas av någon annan än dig och mig. Men det handlar inte bara om pengar.

Enligt en tidigare SvD-artikel visar en tysk undersökning att omkring hälften skulle dra sig för att ringa till relationsrådgivare, drogavvänjningsklinik m.m. efter att lagen började tillämpas i Tyskland i början av 2008. Över tio procent har ändrat sina kommunikationsvanor p.g.a. den. Enbart i maj och juni gjorde tyska ’brottsbekämpande myndigheter’ 2996 förfrågningar i registret. En lite oroande siffra, anser jag och många andra. Handlar det då bara om grova brott?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.