Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En balanserad bild av Vännäs


Jag såg just en Vännäs-artikel i SvD:s nätupplaga som jag kan rekommendera att ni läser. Tidningen hade en journalist och en fotograf här ett par dagar i veckan. Här hittar du den.

När man läser en sådan här artikel fylls man av tacksamhet för att ’gammelmedia’ finns. Kanaler som mer liknar ’snigelpost’ och ’slowfood’ än nätet och snabbmat. Media där man unnar sig att samla in mycket information och även smälta den innan den skickas ut.

Det är rätt smärtsamt att läsa det som skrivs, men när jag läste sista stycket blev jag riktigt glad. De sista dagarna har jag pratat en del med en av flyktingarna och känslan när man talar med honom är likadan som den man får när man läser den sist citerade pappans ord.

Sen tror jag inte att rasismen kan ’krossas’. Försöker man det med olyckliga metoder kan de övergrepp och generaliseringar man gör sig skyldig till lätt generera fler rasister. Sådana som kanske inte var rasister från början. Jag hoppas däremot att rasismen kan övervinnas på allt fler håll. Att man kan ’vinna över’ dem som av olika anledningar söker konfrontation eller vill projicera sin frustration på en annan grupp. Jag tror mycket mer på det goda exemplet och att man får lära känna och umgås med människor som är olika en själv än på ’kross-idéerna.

Jag vill som Monica Wahlström önska ’Vännäs mot rasism’ all lycka till.

2 kommentarer

  1. Anna Rosenkvist

    Trots det fruktansvärda som hände förra helgen och trots att många av flyktingfamiljerna har mått riktigt dåligt efter det, så att krishjälp fick sättas in, trots allt detta så har händelserna gjort att många Vännäsbor nu har vaknat och engagerar sig för att hjälpa o stödja flyktingarna och BLI KOMPIS med dem. Det är helt fantastiskt med all positiv energi som uppkommit under denna vecka och alla nya vänskapsband som knutits! Under den gångna helgen har många av oss nattvandrat och umgåtts med många av flyktingfamiljerna och gjort trevliga saker tillsammans som t.ex spelat fotboll, grillat, fikat, gjort utflykter, besökt varandra… Vi har bildat ett nätverk: ”Vännäs mot rasism” som redan består av 58 personer o fler strömmar till…Mycket är på gång! Ni kan läsa mer om hur vi i Vännäs nu börjat bekämpa rasismen med fredliga och roliga medel på http//vannasmotrasism.blogg.se

  2. Jan N

    Det är också så roligt att det inte känns krystat, att det är så lätt att få genuin kontakt med våra invandrare i Vännäs. Det är i alla fall min erfarenhet hittills.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.