Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

’…mogna för hvilket våld som hälst..’

I afton har jag tittat på vänsterextremistsidor där man bl.a. kan hitta lite om ’Norrland mot rasism’ som har erbjudit sina tjänster i antirasistarbetet i Vännäs. Detta öppna nätverk är nytt, kanske t.o.m. bildat efter ’Vännäs mot rasism’. Kanske för att ’surfa på vågen?’ På ett möte igår där jag deltog försökte de värva Vännäsungdomar till motdemonstrationer mot nazister i Skellefteå.

Avsikten sades bara vara att störa tal och annat, men när man ser alla som presentrar sig som ’yrkesdemonstranter’ på dessa diskussionssidor – och vad de står för – så förstår man att demonstrationsvåldet kan vara på väg till Västerbotten också. På en sida där man hittar mycket om det våldsamma AFA så finns också en av de tidigare Vännäs-demonstrationerna annonserad. Liksom ockupationsfestivalen i Lund idag där man erbjuds att vara med i olika gruppverksamheter. I en av dessa ska man göra ’smällare’. Retoriken mot polisen är skrämmande.

Citatet nedan (gissningsvis ett gammalt anarkistcitat) har vad jag vet inte satts in av någon med anknytning till ’Norrland mot rasism’, men finns med i diskussionstråden. Den som hade det under sitt inlägg kallade sig ’Fatale’. Citatet och personen själv är säkert långt ifrån representativa. Det kan i all fall visa visa att skillnaden mellan grupperna längst ut till vänster och höger i praktiken är minimal.

’Vi skola ingjuta det gift, som heter hat, så att vi bli mogna för hvilket våld som hälst.’

Det gäller att vuxenvärlden försöker hålla kursen och inte drar sig undan. Vi har både bruna och röda våldsförhärligande antidemokrater som vill ta plats. Låt för allt i världen inte era barn på högstadiet dra iväg till Skellefteå på nationaldagen. Behåll proportionerna, håll huvudet kallt och hjärtat varmt vad gäller problemen vi haft i Vännäs. De extrema grupperna är inte en del av lösningen.

Hur blir man förresten yrkesdemonstrant? Vem betalar det dagliga brödet? Försäkringskassan?

9 kommentarer

  1. Teo

    Vad menar du med att i ditt avslut påstå, om än med ett frågetecken att deras dagliga bröd kommer från försäkringskassan, varför inte föreslå SEB, Umeå Universitet eller kanske någon friskola?
    Här färgar din partitillhörighet av sig rejält med denna enkla fördom!

    Synd på ett annars klokt inlägg!

  2. Jan N

    Teo, det kan ligga något i det du säger. Några av dem som reser runt på allt som rör sig kanske är ekonomiskt oberoende? Då kan man ha sina pengar på SEB.
    Om man är yrkesdemonstrant är det nog lite svårt att få sitt uppehälle av universitetet eller någon friskola.
    Men du har kanske rätt i att jag kunde ha slopat det sista.
    Pröva allt och behåll det goda!

  3. Nöjda nu?

    Nu har ni lyckats, detta är en direkt följd av hur ni hanterade allt förra veckan. Nåväl, alla som följt denna härva kan utan svårigheter peka ut politikerna som ställt till denna oreda.

  4. Jan N

    Det är nog mest troligt att allt är politikernas fel. Oftast är det mesta det.

    Jag skulle tro att det finns en plats i något parti där du kunde ta och styra upp det här lite. Förmodligen behövs du. Men bli inte ledsen om du ibland upplever att politikers makt att göra eller hindra saker ofta är rätt begränsad.

    Sen tror jag inte att extrema grupper av något slag alls kommer att finna grogrund i Vännäs. Reaktionen mot det som hänt är förmodligen tillräckligt bred, djup och sansad för att hindra det.

  5. Johnny

    Människor som du som inte riktigt verkar förstå sig på internetjargong kanske borde tänka en gång till innan du skriver dumma inlägg. Sidan du refererar till har titeln ”yrkesdemonstrant” för de medlemmar som skrivit över ett visst antal inlägg. Det är alltså inget användarna själva ”titulerar sig” med. Det är en jargong byggd utifrån att media ofta brukar skriva om ”tillresta yrkesdemonstranter” vid stora demonstrationer, något som inte finns i verkligheten. Jargong. inget annat.

    Citatet du nämner kommer från Hinke Berggren, han var aktiv i det Socialdemokratiska Arbetarpartiets ungdomsförbund Ungsocialisterna som sedan bildade fackföreningen SAC.

    Men som sagt, internet handlar så mycket om jargong och sarkasm, om man inte kan se förbi det och ta saker med en nypa salt på olika forum bör man nog inte sitta här alls. Det är helt enkelt bara just jargong och sarkasm. PUNKT.

  6. Jan N

    Tror tyvärr inte att precis allt är jargong. Varken för tokhögern eller tokvänstern.
    Däremot har du rätt i det där med ”yrkesdemonstrant” på sidan ”socialism”, det var ett fel av mig. Nu har man ändrat det till proffsdemonstrant. Intressant i.o.f.s.
    Hinke hette väl egentligen Bergegren och jag noterade och skrev tidigare att det var hans citat.

  7. Micke, dagisfröken, kristen och antifascist

    Så du uppmanar folk att inte demonstrera mot att en våldbenägen nazistsekt med åtskilliga brott och mord på sitt samvete försöker etablera sig Skellefteå pga vad du hittat på ett internetforum? Snälla, vad hände med journalistkårens intellektuella hederlighet. Titeln på forumet som lyder ”proffsdemonstrant” (och alltid hetat så, det är du som blandat ihop det med och inte sidan som har ändrats) får man när man skrivit 100+ inlägg på forumet och titeln kom till för att just driva med journalister som får för sig att människor som uttrycker åsikter på andra ställen än elitens ledarsidor inte skulle vara vanligt folk med vanliga yrken. Hade du varit lite mer med i svängen hade du också hört talas om saker som ironi och internetjargong.

    Nej, jag hoppas att dina läsare har mer källkritik än du och sluter upp den 6/6 i Skellefteå för en folklig, icke-våldsam protest mot rasismen. Även om Västerbotten och dess arbetarerörelse har en våldsam historia så kommer inga eventuella medborgare med civilkurage som dyker upp i Skellefteå anamma de metoderna, alla fattar att många som protesterar mot fascism fredligt är bättre än en handfull som gör det våldsamt, ingen på vänsterkanten förhärligar våld men många har inte en ”vänd andra kinden till”-mentalitet och hävdar sin rätt till självförsvar. Något sådant blir dock inte aktuellt nu när vi ska ha en folkfest mot fascismen oavsett hur mycket du än ger dig på att uttala dig om saker du inte förstår.

    Bara för att högern helt dominerar media behöver ni inte bli lata och sluta göra ordentlig research och kritiskt och intellektuellt granska saker. Vi västerbottningar förtjänar en bättre tidning än så.

    PS. Din idol Churchill var bästis med och beundrare av Mussolini, med din anti-intellektuella argumentationsteknik skulle det sätta dig i dåligt sällskap också eller hur? DS.

  8. Jan Nilsson

    Svar till Micke, dagisfröken, kristen och antifascist (2009-05-27 16:21)
    Det gick visst ganska bra i Skeå, men visst blir man ledsen när man hör att polisen måste använda sina resurser och kroppar för att skydda nazister från aggresiva motdemonstranter. Det är i förlängningen att stärka nassarnas sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.