Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Förenkla och förbilliga – eller dö

Kanske lite radikalt uttryckt och aningen tillspetsat för svensk lagomsmak. Men jag tror det är ungefär så.

För någon dryg vecka sedan mötte jag en duktig och arbetslivserfaren kvinna med bakgrund i näringsliv och offentlig verksamhet. Hon beskrev nya höjder i dokumenteringsvansinnet inom hennes nuvarande område. Nu skulle alla telefonsamtal dokumenteras skriftligen, alla mail skrivas ut och föras in i projektdokumenteringen.
Hon förutsåg detta samhälles implodering, snart tar det slut, det går inte längre. Det finns snart ingen tid för själva kärnverksamheten. Byråkratin tar kål på allt.

Jag har tänkt tankarna själv vad gäller alla finurligheter som uppfinns av diverse tillsynsmyndigheter. Vissa dagar vill man bara sluta och önska alla möjliga och omöjliga kontrollorgan lycka till med att finna tillräckligt många i kommande generationer som brinner för detta med dokumentation, policyproduktion och utvärdering.

Utan att i onödan spä på recessionsrädslor och nedåtgående spiraler måste också offentliga verksamheter rikta in sig på förenkling och förbilligande.
En början vore att ha örnkoll på den kostnadsdrivande, förlamande byråkratitillväxten som äter arbetsglädje både till frukost, lunch och middag.

Det är hög tid att förenkla och förbilliga…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.