Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ett hejdundrande monument över korttänktheten?

Snart rullar tågen – oss förbi?
Tågen som ska trafikera sträckan Storuman – (Vännäs?) – Umeå håller på att beställas, sa Johan Söderling på vk.se igår. Tanken är att det ska bli snabbare pendling från inlandet och mer ska gå på spår. Som i fornstora dagar.

Eller kanske inte.
Från Vännäs måste trafiken med bil och buss eventuellt fortsätta i nuvarande omfattning. Man ska enligt banverksförslaget inte kunna stiga på inne i Vännäs där kanske de flesta möjliga tågpendlarna finns. Stationen ska läggas i skogen bakom badet, menar banverket, eftersom tågoperatörerna inte vill sinkas 2 x 3 minuter genom att gå in till Vännäs station. En och annan Lycksele- och Vindelnbo kanske också tycker att det verkar vettigt med kortare restid till Umeå. I alla fall innan man tänkt över vad konsekvenserna kan bli.
Ett väldigt kort tågexperiment.

Stöter man bort en stor grupp möjliga tågpendlare blir projektet snabbt osäkert. Det gör man om man tror att folk ska köra bil ut till Tvärån och kliva av och på i obebyggt, punktupplyst mörker. Det kommer man inte att göra och Vännäs kommun ska inte plöja ner miljoner i något som inte kommer att användas.

Det kan i sämsta fall bli Mer bilar på Vännäsvägen framöver. Går det tåg blir det färre bussar. Eftersom Vännäsborna då inte kan eller kommer att åka tåg måste fler ta bilen.

Vi måste ha påstigning i centrala Vännäs och Vännäsby. Då kan kan tågsatsningen bli riktigt bra. Annars blir den förmodligen ett hejdundrande monument över korttänktheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.