Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Inlandet och mest hela Norrland

För en Norrlands- och glesbygdpatriot är det roligt att se att en ung ’kändis’ väljer att flytta tillbaka och bygga hus i sin hembygd i inlandet. Även om det inte blir boende på heltid från början i alla fall.

Det är inte alla som kan göra så här, även om man vill. I regel ställer ekonomin till det. Idag lär det vara riktigt svårt att få låna pengar till husbyggande utanför en handfull städer här i norr. Det var tillräckligt knepigt under högkonjunkturen då alla monopolpengarna fortfarande snurrade runt i systemet.

Ibland funderar jag på om det behövs en norrländsk investerings- och bolånebank. En som naturligtvis måste vara just bank och drivas affärsmässigt, inte som ett blåögt och dödsdömt jultomteprojekt. Samtidigt med norrländska utvecklingsvisioner och med en bas av norrländskt kapital.
Idag känns det kanske fjärran, men jag tycker att det norrländska näringslivet med några stora företag i spetsen skulle känna sig kallade att satsa pengar i en sådan investeringsbank. Inte minst för att underlätta för folk att bygga, bo och etablera verksamheter i den landsända där det mesta av Sveriges naturresurser finns och utvinns. Om storbankerna inte går att prata med.
Sverige har helt enkelt inte råd att avfolka Norrland mer.

Jag blir inte förvånad om Sandra Dahlbergs ’hemkomst’ följs av fler. Vore jag en yngre utflyttad med praktisk begåvning, rötter och hjärta i bylivet och kanske hemmamarker kvar i släkten skulle jag nog känna mig lockad att göra något liknande. Flytta tillbaka, kanske från en storstadsförort, och satsa på ett billigt, naturnära och ’lite säkrare’ liv.
Kanske kompletterat med någon verksamhet som inte var möjlig för tidigare generationer, men som dagens teknik gör fullt möjlig. Jag kanske återkommer med mer funderingar och exempel.

2 kommentarer

  1. Gunnel

    Skog, gräs, rent vatten och en smula långtråkighet är en bra grund för en liten människa. Ja för en stor med förresten! Det är hemskt att se alla tomma hus, och marker som brutits med stor möda växa igen. Man blir glad när man ser att någon går mot strömmen och återvänder till inlandet. Jag hoppas på en ny grön våg med modiga människor som har framtidstro.

  2. Jan

    Långtråkigheten borde vara lagstadgad, liksom kökssoffan.
    I mina mer ”gubbgrumsiga” stunder undrar jag hur samhället ska fungera framöver. När så många sönderroade, sönderaktiverade, sönderservade och sönderskjutsade människor ska driva ett samhälle som nog kommer att kräva mycket mer individuella insatser.
    Den som lever får se.
    Återkolonialiseringen av inlandet kommer kanske att ske mer av nödvändighet än naturromatik, vem vet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.