Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Mat på gott och ont


Vi åt lunch på Heartland Breweries i Empire State buildings bottenplan idag.
De som säger att USA bara äter ’skräpmat’ har garanterat aldrig varit hit. Det är inte bara hamburgare och är det hamburgare så kan det vara väldigt mycket bättre än de ställen vi oftast tänker på. Det finns mycket bra mat.
Sen är det ju som Hanne Kjöller i DN har sagt, att man kan inte säga att man äter ’skräpmat’ för att man inte har råd med något annat.
Det är dyrt med skräpmat jämfört med att laga till något.

Jag uppskattar den amerikanska mat jag fått på mina tre resor hit.
Det jag inte uppskattar är slöseriet som får till följd att mat kastas. Man kastar inte mat i onödan, man gör bara inte det.

Slöseriet tar sig uttryck i att man serverar så mycket att gästen helt enkelt inte ska kunna äta upp allt. Visserligen finns finessen ’Doggybag’, som inte handlar om hundmat, men om att man äter resterna till lunch nästa dag. Vanligtvis kastas ändå det mesta av överskottet bort. Totalt räknar man med att man kastar mat för ca 300 miljarder kronor varje år i USA. Förutom att det är ett hån mot dem som inte har så driver slöseriet (’tom’ och onödig efterfrågan) upp matpriserna för de fattiga i världen när vi i mycket har en gemensam marknad.
Sverige är också ett land där det kastas mycket mat. Bland annat beroende på att vi storhandlar på ett sådant sätt att en hel del hinner bli dåligt, sägs det.

Om vi bortser från detta omoraliska oskick så måste man säga att det serveras mycket god och sund mat i USA.

(Agneta, vänta inte svar på mail. Jag vägrar öppna jobbmailen. *s*
Ska starta en annan.)

3 kommentarer

  1. K-G Sjöström

    Tack för all intressant rapportering från USA! Att läsa den får mig att längta fram till maj, när vi skall göra vår årliga resa dit, min fru och jag.

    På tal om de otroligt stora matportioner som serveras, så brukar numera min fru och jag för det mesta DELA på en portion och ändå bli mätta. Först ville jag inte gärna göra det, eftersom jag ju inte ville få servitören att tro att jag gjorde det, ”just because of my tightwadness”.

    Nu vet jag däremot att det inte alls uppfattas så. De få gånger vi äter på ”finare” restauranger gör vi det förstås inte så, men annars.

    Du borde testa att beställa EN portion någon gång och dela det med någon.

  2. Jan

    Det vore en intressant sak att prova. Undrar vad de skulle säga i Sverige?

    Jag har kollat lite om det du frågade om när vi var på NYC Election board. Återkommer nog om det i text idag.

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Tro mig, de många gånger vi beställt EN portion att dela har vi aldrig mött annat än ett servilt ”OK”.

    Vi har också fått två tallrikar och dubbel uppsättning bestick och borde gentligen då ha fått betala litet mer. I stället gav vi mera dricks.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.