Kent Larsen, Lycksele

Låt oss slippa……

Vi matas med information om naturkatastrofer världen runt och allt påstås ha sin grund i klimatförändringar,att vi förstört ozonlagret, att medeltemperaturen stiger,att polarisen smälter,vattenståndet stiger,djurarter dör ut och allt blir bara sämre om vi fortsätter,flyga,köra bil,släpper ut föroreningar i luft och vatten…..är det sant ?vetenskap och de flesta tror nog det är sant, samtidigt som det finns länder där man just inte bryr sig  där det bor människor i en mängd som en svensk knapp kan föreställa sig,där nya kolgruvor och kolkraftverk är vardagsmat,där trafiken ökar så till den milda grad att snart står alla stilla, då framkomligheten till slut blir lika med noll…………..

Vi som bor i Lappland vi bor  egentligen i ett ”himmelrike”i förhållande till asiens alla människor,vi har vatten i mängd,vatten som i störra delen  av världen är guld värd.Vi har skog och land,fjäll och dalar med massor av nästan orörd natur,vi har tystnad,vi har mörker så vi kan se stjärnorna i vinternatten,en lyx för människor vilka  bor  bara ett par hundra mil söder om oss.Vi har glesbygd och våra tätorter är små,trafiken liten,trängseln på aff’ären nära nog obefintlig och luften kan vi andas utan filter över mun och näsa….vi har stora värden att vara tacksamma för och rädda om,men även vi hotas,ett hot  är vindkraften,en tveksam investering som förstör stora naturvärden,som kraftigt minskar turismintresset för vårt landskap,ett störande elände som bryter sönder horissontens böljande linjer,vindkraftverk som hotar djurlivet med skrämmande skuggor,som irriterar människor med sitt tjutande och blinkande,men lite här och där  i Europa sätter man ner foten,–nu får det vara nog !!!,visst skall vi ha ren energi,absolut,men hur ??.I Sverige ligger vi långt efter många andra länder,ja t.o.m. långt efter Indien med sina många miljoner  fattiga.Framtiden handlar om SOLENERGI,renaste tänkbara  energin, i förhållande till annat ,den blir allt billigare och allt effektivare,det finns i dag solkraftverk med lika stor energiproduktion ,som ett kärnkraftverk !! Förstör inte Lapplands natur med spretande vindkraftverk bara för att några vill tjäna pengar,drivkraften verkar då inte vara önskan om ren energi eller att  rädda jorden och världens framtid, nä närmast ligger nog plånboken för den som ser möjliheten att bygga vindkraftverk på andras bekostnad…..Lapplands natur tillhör oss alla.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.