Skräpmat?
I TV-rutan ser vi många matlagningsprogram,det ligger visst i tiden med Mat-Tina,Nakna kocken,mästerkocken och allt vad dom nu kallas.
Vi pratar samtidigt om skräpmat och som ungdom ofta äter.men var finns den egentliga skräpmaten ????
Just nu pågår älgjakten i våra bygder och jägare levererar fällt vilt till slakterier i vår kommun.I skogarna har det varit intensiv bärplockning , vi har en bärfabrik som levererar hjortronsylt,lingonsylt,blåbärssylt m.m.över hela landet.Potatisen har tillvaratagits m.m.m.m. visst har vi mycket råvaror och en hel del närproduserat även fiskodling,grönsaker m.m.
Till våra gamla,våra unga i skolorna,till sjuka levereras mat från orter låååååångt härifrån,storköksproducerat,plastförpackat,nerfryst och ofta smaklöst.Massproduserade pannkakor från södra Sverige eller England,fisk från avlägsna länder etc.
I Danmark pågår en revolution när det gäller mat till gamla,sjuka och skolor.Bort med storköken,tillbaka till kök som är nära människan,nyttjande av närproducerade produkter,så långt möjligt är….bort från den verkliga skräpmaten,åter till kvalitet.När vi i Lycksele fullmäktige tog beslut om storköksproduserat mat ställde jag frågan till ledamöterna "Vill ni själva äta den maten när ni blir gamla?"Svaret blev JA. till storkök!Tyvärr!
Om närproducerade produkter efterfrågas medverkar detta till ökat intresse för odling ,förädling och försäljning….
Vi borde sätta oss ner och analysera ,inventera och fundera över möjligheterna som står oss till buds,….kanske kan vi hitta en lösning att bättre nyttja våra egna resurser och höja matkvaliteén,öka matglädjen hos dom som är beroende av matleverenser ……..och inte bara se TV-program om god mat !men inte får smaka!
Senaste kommentarerna