Lenas

Mappies…

Rutan slängde sig ner i min blå soffa, hon ville ha fika. Medan jag laddade bryggaren bläddrade hon förstrött i ett av magasinen jag fick av döttrarna när jag låg inne.
– Vad är en mappie, undrade hon.
– Har aldrig hört det förut. Kanske en sån som du eller jag.

Nu läser hon högt. Någon krönika om insikter och åsikter. Final! M signerat Fredrika Fredmark.

Mycket riktigt, det handlar om oss. Kvinnor i övre medelåldern. (Tja, vi är kanske yngre-äldre.)
I stort sett, det kunde handla om oss, Rutan och mig. Jag citerar:

’Var kommer alla dessa vredgade kvinnor i övre medelåldern ifrån?’

Den stackars Fredrika blir utsatt av furiösa sk mappies varenda dag…

Hon rådfrågade en manlig bekant och hör och häpna han visste med säkerhet hur saker och ting låg till.

Rutan fortsatte läsandet:
– ’En mig närstående person menar att fenomenet med äldre medelålders kvinnors aggressiva beteende mot sina yngre systrar kan förklaras med ett ord, nämligen avundsjuka. Enligt honom så går Sveriges mappies runt och är svartsjuka på alla ’lattemammor’ som är så irriterande fria och jämställda.’

Hörde ni gapflabbet? Så rätt – ett rungande gapflabb ur två sk mappiesars strupar. HAHAHAHA – tror dom ja!

Kära barn, är det så illa?
Visst ska vi hålla ihop – men luras inte av killarnas tvärsäkra analys. Sånt har dom gjort i evigheter och det kallas något helt annat.

Du har så rätt Fredrika, vi tar ingen skit! Och vi har levat och vi kan genomskåda det mesta.

Förresten, när man tar upp plats på trottoaren med två barnvagnar i bredd så bör man lämna plats för mötande. Det har inget med mappiesars aggressivitet att göra, snarare hör det mer till vanligt folkvett…

Kom med oss alla ’latte-mammor’ och alla andra unga brudar och killar och män, ja alla människor. Vi har mycket att jobba med innan vi kan tala om jämställdhet!

En kommentar

  1. Anna K

    Dessa benämningar på oss kvinnor har en tendens att fokusera på många negativa kvaliteer. Kvinnor som inte är tillräckligt ljuva på ett eller annat sätt. Mammor som inte nöjer sig med att sitta hemma vid köksbordet och dricka kaffe från kaffebryggare när de har barn i barnvagn. Eller äldre kvinnor som inte nöjer sig med att noppa pelargoner när de gått i pension. Och som vanligt så ställs kvinnor mot kvinnor i beskrivningarna. Allt för att förhindra att de slår sig samman och kräver nåt, t ex rättvisa löner och villkor. Huvva så jobbigt det skulle bli! Bättre att skapa motsättningar och få kvinnor att tro att det är andra kvinnor som står ivägen…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.