Hur dum får man va?

 

Såg på teve i går att rökning bland unga ökar. Och ibland undrar jag hur jäkla dum man egentligen får vara. Man kastar sig gladeligen in i ett svårt beroende som förstör hälsan, dödar, förpestar omgivningen  och kostar fruktansvärt mycket pengar.
Varenda gång jag ser en ung människa med en cigarett i näven så funderar jag hur i hela världen de kan vara så dumma. De borde väl ha lärt sig?! Det är ju 2012!
Dessutom dödar tydligen passiv rökning enligt denna artikel 600 000 personer på jorden. Varje år! Och 165 000 av dem är barn!
Men jag var själv lika infernaliskt korkad när jag var ung. Jag hostade, blev yr i huvet, låg på golvet på toaletter och mådde fruktansvärt illa mer än en gång. Men jag skulle lära mig röka. Och jag lyckades. Jag lyckades övermanna varenda en av min kropps protester mot giftet jag verkligen gjorde allt för att tvinga i den. Så till den milda grad att jag själv blev beroende. Och började röka.
Men jag lyckades sluta i tid. Jag kände att jag var så pass beroende att jag insåg att slutar jag inte nu kommer jag aldrig att klara av det.
Och jag vet precis varför jag började. För att jag tyckte det var coolt och tufft. Och det ville jag vara.
Jag trodde väl att ungdomar av idag skulle vara betydligt smartare än så. Men tydligen gäller inte det på området rökning.
Jag vet att ungdomar mår bra av att göra sina egna misstag och lära av dem. Men vi kan väl göra ett undantag för nåt så inihelvetes jävla korkat och onödigt som att LÄRA SIG RÖKA!
 

En kommentar

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Mm, men det var ju just det där med åldern också, inte många tonåringar som begriper bättre än så, och i den åldern är man ju oövervinnlig och kan sluta när man själv vill… tror man. Dum… njae, möjligtvis lättpåverkad, mindre klok och man tror sig äga världen. Sen kan vi snacka om dum, då föräldrar och andra myndiga personer ”köper ut” dessa cigaretter, för det är ju 18 år man ska vara för att kunna göra inköpet. Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.