Magdalena Andersson, landshövding

Norrländskt i ostdisken!

150826-Invigning Norrmejerier

Idag har jag haft äran att inviga Norrmejeriers nya, toppmoderna anläggning för bitning, rivning och förpackning av ost.  Investeringen på 190 miljoner kronor innebär många fördelar för företaget: ökad produktionskapacitet, bättre arbetsmiljö, kortare ledtider och mindre transporter.

För att ge en bild av hur en toppmodern ostproduktion går till kan jag berätta att osten skärs med ultraljud, som med 20 000 svängningar per minut, gör ultravassa snitt för att få maximalt antal bitar ur en hel ost.

De vanliga ostarna får nya förpackningar med ny design som synliggör de norrländska mjölkbönderna. Det är som ett sätt att locka oss konsumenter att välja just norrländska ostar i all konkurrens med andra ostar i hyllan. Det fungerar bra med mjölk – 8 av 10 av oss konsumenter i norra Sverige väljer mjölk från våra norra län – och därför gör man nu samma sak med osten!

Också Västerbottensosten får ny förpackning – det gamla brännmärket som sedan 1910 är en garant för högsta kvalitet återkommer. Jag gillar verkligen att det lyfts fram. Det ger en känsla av kontinuitet och borgar för bästa kvalitet.

Mjölk och mejeriprodukter är ett livsmedel som haft och har stor betydelse i vårt land. Men det har väl inte undgått någon, att det just nu är tufft. Ett europeiskt överskott av mjölk påverkar prisbilden ända hit till oss.

Den senaste tidens larm om böndernas situation med sjunkande ersättning för mjölken och att antalet mjölkbönder blir allt färre är bekymmersamt.

Jordbruket har en avgörande betydelse för länets, och Sveriges, utveckling. Böndernas näringsverksamheter ger oss livsmedel med hög kvalitet, och på köpet får vi attraktiva landskap. De bidrar också till arbetstillfällen och service. Varje mjölkbonde innebär cirka fem ytterligare arbetstillfällen lokalt till bygden.

Våra mjölkbönder behöver allt stöd de kan få. Det handlar om utveckling av näringen i stort och i synnerhet till den enskilda bondens verksamhet. Länsstyrelsen erbjuder stöd till enskilda företagare på landsbygden. Mjölkbönder kan söka stöd för exempelvis investeringar eller för utvecklad näringsverksamhet. Annat viktigt är service och bra infrastruktur.

Men viktigast av allt är trots allt att vi konsumenter köper produkterna. 

2 kommentarer

  1. Håkan

    Nej,det är VÄSTERBOTTNISKT i ostdisken,är du från Götaland,kallar du dig Götalänning?Nej skulle inte tro det.Detta förbannade generaliserande över människor som bor norr om Dalälven är direkt störande.Man kan ju fråga sig, bor den s:k ”norrlänningen”i Ockelbo eller Övre Soppero?

    • Magdalena Andersson (inläggsförfattare)

      Nej det är inte Västerbottniskt i ostdisken. Det är ost som är gjord på mjölk från norrländska bönder. Inte bara från Västerbotten. Samma sak med mjölken. Den kommer från gårdar från Norrland, dvs inte bara AC-län. Har fått en rejäl duvning i hur det är från Norrmejerier.
      Annars är jag väldigt noga med att skriva Västerbotten och prata Västerbotten – jag vet absolut skillnaden. Och det är ju Västerbotten jag företräder som landshövding :).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.