Marianne Johansson, Mosekälla

Vilken dag!

Vilken dag!
Grattis Anja, Björn och Tobias!
Vilket OS! Och jag som inte ens är intresserad av idrott!
Sprinten var verkligen härlig att se!
Björn pallade trycket, och man måste verkligen beundra Tobias som tar bronset.
Och intervjuerna sedan! Han är en kul typ den där Tobias.
Reportrarna pratar om Björn Lind och bragdguldet, javisst, men jag vet inte om jag inte ändå tycker att dam kronornas silver är en större bragd. Det var så oväntat. Björn Linds guld var mera väntat, men att han stod pall för trycket är förstås en bragd. Ja, det där blir svårt. Tur jag slipper bestämma.

Jag och lilla fröken var ner till Tärna och åt lunch med lilla frökens pappa på "wersan" Vi brukar göra det ibland. Lilla fröken tycker att spelmaskinen de har i trapphuset är så kul, och hon behöver inte stoppa i den några pengar, den är kul ändå. Så de dagar då hon vet att vi ska ner och luncha där så är hon hungrig direkt efter morgonvällingen.

Diskussionerna vid lunchen i dag gick kring gruv-12:ans protestmöte kring jakt och fiskerättsutredningen uppe i Kiruna i går. Flera Tärnabor hade åkt iväg dit.
Ja, det är en farlig utveckling detta. Folket här håller mer och mer på att förstå att den privata äganderätten är hotad. Det är klart att detta oroar! Fastighetsskatten ökar med taxeringen, men vad äger du egentligen? En bit värdelöst papper?? Jag är varken markägare eller jägare, men jag har barn. Och jag oroar mig för att alla deras möjligheter, att om de vill bo kvar, så går det inte. Det enda som blir kvar att leva av är turismen, och det går inte heller för det sätter samebyarna stopp för, då de själva vill ha de inkomsterna. De kommer att få fler platser i den samverkans organisation som Ekström föreslår, och länsstyrelsen har också alltid backat upp dem.
Rättvisan mellan samebymedlemmar och bofasta har länge varit obefintlig, och den här utredningen gör den inte mer befintlig. Tvärtom. Jag befarar krig!

Vi pratade också om Lars-Anders Baers uttalande om rasistiska undertoner i protestmötet, och hans sammankoppling med Sverigedemokraterna.
Det är lite komiskt och väldigt dumt uttalande, då det väl knappast finns något mer rasistiskt än hans egen organisation samebyarna? Före det senaste sametingsvalet var det två samebymedlemmar som ville ha ett antal icke renägare strukna från sametingsröst längden, på grund av deras rötter. Så var finns egentligen rasismen??

Det är mycket på gång just nu. Synd bara att vi samer som står utanför samebyarna och rennäringen inte får samma ekonomiska stöd som rennäringen och SSR, så att vi också kunde anställa folk som jobbar med våra frågor.
Det är tröttsamt att både förvärvsarbeta och sedan ägna fritiden åt den här kampen.
För kamp är det. Kampen om Lappland, Norrland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.