Marianne Johansson, Mosekälla

Det är helt otroligt med OS och den Ekströmska utredningen

Det är helt otroligt med detta OS, Anna-Carin Olofsson tog guld och det gjorde tre kronor också, trots att de spelade i fel tröjor! Ja, det är bara att gratulera, både A-C O och tre kronor.

Vi har haft ett underbart väder i helgen, och så även i dag.
I går gick jag upp på "Per-Olofs myra", allelens här ovanför oss.
Det var verkligen härligt. I dag har jag varit ute och promenerat med lill- tiken. Vi gick ner efter posten, och så tog vi sjön hem så hon fick springa lös lite grann.
Det är skönt att vara ute och röra på sig i vårsolen. Och det är så otroligt lite snö, det blir nog en lång kall vår. Det brukar bli det när det är lite snö. När det är mycke snö så tvär tinar det bort, det är lite konstigt.

Annars så har min man lånat Sören Ekströms jakt- och fiskerättsutredning till mig, så jag försöker plöja mig igenom den.
Jag kan bara konstatera att den inte tar någon hänsyn till äganderätten, men den är inte heller så positiv för rennäringen som den först lät höra. De absoluta förlorarna är dock samer utanför renskötseln, vi omnämns inte ens, så vitt jag hittills kunnat se. Jag har inte läst klart än.
Men det är bara så att den som tjänar mest på den här utredningen är Staten, naturligtvis! Det var väl det resultatet beställaren beställde. Jag tycker nog att det finns all anledning för alla parter att kasta utredningen i papperskorgen.
Tänk att det ska vara så svårt för staten att respektera folket som vill leva här uppe! Är det för mycket begärt, att bli respekterad?
Varför ska det vara så omöjligt att få bo kvar här, där Staten en gång hade ett sådant besmi/ svårigheter att få folk att bosätta sig??
Till slut blev det så att de flesta som blev bofasta "nybyggare" var lappar som insynade sina skatteland.
Och nu ska vi, deras ättlingar inte få finnas här??
Jag har så svårt att förstå det.

Jag önskar att det samiska folket, renägare och icke renägare, och annat fjällfolk, kunde se att det finns ett hot mot allas vår existens här, och göra en gemensam sak mot de makter som helt klart vill något annat med våra fäders marker.

Den Ekstömska utredningen är också otrolig, men på ett annat vis än OS.
Ett mindre angenämt vis.

En kommentar

  1. Christoffer

    Det där var det klokaste jag läst sen konfirmationen!
    Skrota utredningen för den kommer att ställa vänner och släktingar mot varandra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.