Marianne Johansson, Mosekälla

Olovlig skoterkörning i Tärnafjällen

I dag blev det inte till att sova just någonting alls.
Men jag får ju sova hemma i sängen i kväll, så jag ska inte alls klaga.
Visst känner jag mig lite mosig, men jag överlever.

Det är okända skoteråkare ute på jälan. Ett barn som kör och någon som sitter bakpå. Jag begär inte att barnet ska ha bättre vett, men det måste ju finnas någon vuxen ansvarig som kan lära det här barnet, dels att man ska vara 16 år och ha förarbevis, men också att det finns lagar som reglerar skoteråkningen. Dessa lagar är faktiskt ganska strikta. Man får inte köra skoter på åkermark, man får inte köra skoter på privat mark överhuvudtaget utan markägarens tillstånd!
En skoteråkare som inte är bosatt här får hålla sig till skoterlederna. Jag har ett domstolsutslag som stöder det jag säger.
Här i Mosekälla finns inga skoterleder, det finns inga skoterleder överhuvudtaget i Tärnafjällen, så i princip riskerar alla som är skoterturister här att åka dit.

Om skoterleden ska vara laglig, så måste det finnas ett avtal mellan markägaren och kommunen länsstyrelsen. Något sådant finns inte angående de skoterleder som Tärnafjällen har att erbjuda, och därför är de inte lagliga, och de turister som åker på dem i allsköns ro, fast förvissade om att man gör något fullständigt lagligt, riskerar alltså att åka dit för ett lagbrott.

Jo, jag håller med, det är för jäkligt, och felet är helt och hållet kommunens.
Storumans kommun har retat markägarna i denna fråga så till den milda grad, att markägarna vill inte skriva på något avtal.
Kommunen är ute efter att reglera de bofastas skoteråkande, det verkar vara det som är poängen. Man vill inte erkänna 3§ i terrängkörningslagen, som säger att man inte onödvändigtvis ska reglera skotertrafik som är till gagn för ortsbefolkningen. Och om jag förstår kommunen rätt så är det just denna skotertrafik man vill reglera, turistbranschen kan alltid få dispenser.
Kommunen hade tänkt att göra precis så som de alltid gjort tidigare, köra över oss som bor här.
Den här 3§ ger heller ingen rätt för Storumanbor att köra skoter fritt här, och det är ju naturligtvis fruktansvärt orättvist tycker de, för nu helt plötsligt, i denna fråga, så är vi ju alla kommunbor!
Jag tror aldrig att det kommer att bli några lagliga skoterleder i Tärnafjällen så länge kommunen inte inser att i denna fråga måste man lyssna till markägarna.
Och oskyldiga turister som inte har med konflikten att göra, riskerar att åka dit för att olovligen åka skoter på privat mark och få böta.

Men åter tillbaka till skoteråkaren på vår jäla/ åkermark. Det står bostadshus här som syns från sjön, de har hela sjön att köra på, varför i all världen ska de upp och köra runt husen???????
Riktigt klok på dessa turister blir jag nog aldrig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.