Marianne Johansson, Mosekälla

Välkomna till sommarbetesmarkerna

I går kom delar av umbyn beförandes med sina renar.
De tar dem över E12:an vid ett ställe vi kallar August Ers´ fäbod, och driver ner dem efter gammvägen vid "Trättarnäset" för att sedan beföra dem över Västansjön bort mot "Pyttedasvika". Målet är Gierovardo, vårfjället eller mera känt som Jofjället.
Åtminstonde var det rutten förut, i går missade vi dem, tyvärr. Så vi såg inte hur de for, men renarna brukar ju ta samma väg varje år.
Vi hörde på radion när vi var i Tärna att de skulle över E12:an innan S. Västansjö, och hoppades få se på, men vi var för tidiga, tyvärr.

Detta är ett skådespel, värt att beskåda.
Det är vackert och mäktigt, och oerhört roligt att några renskötare i varje fall beför sina renar på någorlunda gammalt vis. I dag använder de förstås skotern istället för skidor, men som sagt det är härligt att se.
Man kan se och känna glädjen hos renarna när de skuttar fram för att nå sitt mål. Våren är här!
Jag känner glädje i själ och hjärta och välkomnar renarna till sitt sommarbetesland. Detta är ett vårtecken!
Och jag kan inte alls förstå de människor som blir arga över att behöva vänta den lilla stund som det tar för renarna att passera vägen.
Se och njut istället, ta till er renarnas vårrus och lycka!

Hur kan jag som är så negativ till samebyarna och rennäringen säga så här helt plötsligt? Har hon bytt sida?
Nej, men renarna har ingenting egentligen att göra med de konflikter som finns.
Renen är ett oskyldigt djur som alltid, så vitt jag vet, funnits i de här trakterna.
I begynnelsen som vilda djur.

Människorna, lagarna och reglerna kring renarna är en helt annan sak.
Samebyarna är en odemokratisk administration som ger den rike större makt än den fattige. Vilket naturligtvis gör situationen besvärlig många gånger för den lille renägaren, det förstår jag.
Rennäringen har fått ett allt för stort inflytande på den politik man för här uppe i de norra delarna av Sverige. Rennäringen lever av stora statliga subventioner, behöver inte ens följa Sveriges lagar. Och detta på bofastas bekostnad.
Dessutom så har Sveriges styrande genom tiderna valt att göra en etnisk rensning bland det folk som levt här uppe i flera hundra år, och bara se renägarna som ursprungsfolk.
Detta är en grov kränkning av oss samer som inte sysslar med rennäring. Och det är detta man snabbt borde rätta till och be om ursäkt för.
För en del samer är renskötseln ett sätt att leva, men det är långt ifrån alla samer som lever så. De flesta samer lever som andra Svenskar.
Ändå hävdar man att allt kring samisk kultur kretsar kring renen. Det är bara renägarna som är riktiga samer. Det är oerhört kränkande att likna ett folks identitet vid ett djur, som man gör i dag. Man har tagit ifrån icke renägande språket och rätten att vara den man är. Dessutom har man bestulit de icke renägande på rättigheten att livnära sig på sina förfäders marker.
Det är detta konflikten verkligen handlar om, och det är den Svenska staten som är ytterst ansvarig.
Renarna är faktiskt bara oskyldiga djur.
Så välkomna tillbaka till sommarbetesmarkerna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.