Marianne Johansson, Mosekälla

Den Svenska Nationaldagen

Den 6:e Juni, Sveriges nationaldag.
Tja, här i Mosekälla firar vi nog Hannas födelsedag istället.
Den har det pratats om sedan jul ungefär.
Hanna är grannarnas lilla pratglada dotter, och lilla frökens bästa vän.
När de här två damerna leker tillsammans kan allting hända, då går ingen säker, inte ens katten. Men de är ju väldigt harmlösa egentligen. De vill ju bara undersöka världen lite. Och att tjejer inte är ett dugg lugnare än killar, det insåg vi ganska snart sedan våran äldsta tös föddes.

Nej, någon större nationaldags känsla infinner sig nog tyvärr inte hos oss.
Vad ska vi fira?
Jag tror att man måste bli pressat som land för att känna att man har en nationell samhörighet. Så som Norge blev under kriget.
Under vissa sport avancemang, kan man uppnå lite av nationell känsla, när vi hejar fram våra Svenska stjärnor till segrar, som under OS ex.
Men inte annars.

Sverige är ett mångkulturellt land, där man för att blidka alla olika kulturer inte får ha några egna svenska traditioner och seder.
Nu senast hörde jag att vi inte ska kunna ha skolavslutningar i kyrkan längre, för muslimerna i Sverige ser detta som en religiös ceremoni som de inte kan delta i.
För mig är skolavslutningen i kyrkan en tradition, ingenting annat.
Det har inget som helst religiöst över sig, men det är högtidligt och vackert, och jag tycker att vi ska fortsätta med detta.

Jag tror faktiskt att en av bristerna i svenskarnas Sverigekänsla har med detta att göra, vi fogar oss efter dem som flyttar hit.
Vad är typiskt svenskt?
Ja, inte är det Lucia, för det är importerat.
Jul, påsk, pingst, ja, det firas i andra länder också.
Men midsommar då ? Ja, kanske är detta det mest typiskt svenska, men midsommarstången har jag för mig är importerad.
Det mest svenska jag hittar är väl kanske olika maträtter, sill, palt, surströmming?????.

Är det fel att vara ett mångkulturellt land då? Nej inte alls, det berikar. Men inte behöver vi väl ge efter alla våra traditioner och kulturbegivenheter bara för att vara olika inflyttade kulturer till lags?
Svenska muslimer har så vitt jag förstått, ofta flytt hit från förtryck i sina hemländer, som ofta är bundet till regimen i hemlandets stränga syn på deras religion. Då måste det väl vara skönt för dem att slippa allt detta i Sverige? Är det inte det man vill åstadkomma genom att fly??
Ja, jag kanske är dum och förstår inte bättre?
Men nog tycker jag det är konstigt många gånger.

Nä, nu ska vi gå upp till lilla Hanna och äta lite tårta. På det viset firar vi nationaldagen, utan svenska flaggan och nationalsången. Men med balonger och presenter!

Och kossorna firar årets första dag ute på fritt mul och klövbete!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.