Marianne Johansson, Mosekälla

URAN!

Vi var på badhuset i går igen, men jag tyckte att vattnet var kallt!
Kan förstås bero på att jag var jätte trött, jag hade ju vakat.
Annars var det trevligt, mammor, en pappa och barn. Osså var där skidhemsungdomar! Men de flyttade snällt på sig så att vi och de mindre barnen också fick plats i bassängen, när "grannarskäringa" bad dem om det.
Ja, de är ju lite äldre ungdomar än de som var där förra gången, så man kan väl vänta sig mer av dem.
Lilla fröken hade i alla fall jätte kul, och hon blir allt tuffare i vattnet.

Just nu förs en debatt kring uranbrytning i länet på både insändarsidorna i tidningarna och på Västerbottens radion. Västerbottens nytt har dock inte förstått vikten av att ta upp detta ämne. Mawson resourses ska provborra efter uran i Dorotea kommun, och jag har suttit i kväll och letat fram fakta om uranbrytningar.
Jag är kärnkraftsmotståndare och sålunda också motståndare till uranbrytningar.
Jag kan för mitt liv inte förstå varför vi ska ha en så farlig energikälla som kärnkraften är? Det finns experter som säger att det visst finns efektiva alternativ till kärnkraftsenergi, men då måste regering och riksdag bestämma sig för att satsa på det istället. Just nu är det bara kärnkraften som får pengar och stöd, och med denna regeringen lär inte det förändras.
I dessa tider med terror hot över världen så blottar man sitt land med kärnkraftverk! Gissa var jag skulle sätta in en attack om jag var terrorist!
Ska vi då också bryta uran i Sverige så som Reinfeldt vill, och som EU faktiskt kan tvinga oss till, så ska det naturligtvis göras här i norra Sverige där det inte bor så mycket folk, där arbetslösheten och desperationen är hög!
Våra kommunpolitiker som är alldelens för lata för att se efter andra och bättre jobbalternativ, kommer att slå sig på knäna av förtjusning över att inte behöva anstränga sig utan bara kan tacka ja till arbetstillfällen i urangruvorna! Att sedan de som jobbar i urangruvorna riskerar att dö i förtid av damm och urangaser, och att stora markområden förstörs miljömässigt, det bekymrar inte politikerna. Det har ju skapats arbetstillfällen!
Inte heller bryr man sig om att detta uran är lovligt byte på brottsmarknaden, och kan användas i kärnvapen. Överhuvudtaget ser inte kommunpolitikerna i fattiga glesbyggdskommuner riskerna, man ser bara möjligheten att utan ansträngning skapa jobb till kommun innevånarna. Gruvbolagsdirektörerna skiter fullständigt i alla risker ty de ser PENGAR! Och för dem och staten Sverige är det bara det som gäller, och då står den lilla människan och miljön sig slätt.
Det är cyniskt och oerhört skrämmande!
Det finns också människor som bor här som tycker att det vore bra med urangruvor så att man kan få jobb! Utan att tänka längre och i desperation över att få ett arbete tänker de så.
Jag menar att vi kan skapa jobb på andra sätt, inom andra branscher.
Inom ex jordbruket finns så otroligt mycket outnyttjade resurser, vi har levat här förut på det viset varför inte nu?
Men då måste vi förstås tillåtas leva så från Stockholm. Det är politiken i Stockholm och Bryssel som styr våra möjligheter att överleva här uppe, och jag är rädd att de redan har siktet inställt på uran!
Stockholm ska suga ut norra Sverige till sista blodsdroppen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.