Marianne Johansson, Mosekälla

Vi väntar på stormen

Vi väntar på stormen, men ännu ser vi inte tillstymmelse till vare sig storm eller snö. De har betydligt mer snö i Lycksele än vad vi har här. Det såg vi när vi besökte Lappstockholm i går.
Vi diskuterar stöd till barnen här hemma.
Hur ska man stötta sina barn på ett bra sätt, och ska man alltid ge barnen sitt stöd?
Ja, vi vill stötta barnen när de själva vill förverkliga sina idéer och drömmar, men vi vill också ge dem vårat stöd när de själva säger nej till saker och ting.
Och hur ska man stötta då på ett bra sätt?
Vi tror på att finnas där i bakgrunden med råd, uppmuntran och handfast hjälp om så skulle behövas.
Men jag kan inte tycka att man ska puscha på sina barn saker och ting som de inte själva vill eller kommit fram till. Jag kan inte heller tycka att man stöttar sina barn på ett bra sätt om man inte låter dem göra saker själv, utan gör jobbet åt dem. Jag och min karl tror att det är ytterst viktigt att barnen själva känner att detta vill jag göra och jag klarar av det själv också. Det stärker deras tro och tillit till sig själva.
Jag tror att det är viktigt att man inte stöttar på fel sätt, genom att ex ta handlingskraften eller bestämmandet från barnet.
Men jag tror att det är många vuxna som ofta "tar över" från barnen, och på det viset tar man ifrån barnen deras möjlighet att lära sig ta ansvar för det man vill göra också. Den dagen barnet ska klara sig själv och ta eget ansvar så blir det väldigt jobbigt, och det är inte säkert de klarar av det så bra.
Dessa diskussioner här hemma har förstås uppkommit på grund av en anledning här hemma. Den anledningen denna gång handlar om ena dotterns klasskassa och eventuella skolresa. Jag tycker att föräldrar alldeles för ofta lägger sig i alldeles för mycket och faktiskt "tar över" barnens pengainsamling och ev. resa!
Det tycker jag är dålig "stöttning", och jag ska hoppa jämfota av lycka den dagen lilla fröken gått ut skolan och man slipper allt tjafs kring dessa klassinsamlingar som tydligen ska styras av oss föräldrar!
Skulle inte skolan kunna förbjuda klasserna att samla pengar till skolresor?
Det skulle vara så otroligt skönt tycker jag!
Men jag är inte säker på att jag skulle få något starkt stöd för den geniala iden.

Jag ska jobba i helgen, det känns tröttsamt. Men det gör det väl närhelst man ska till att jobba. Hoppas bara att det går bra att sova.
Annars är det snöskoterns dag i helgen, och det ska vara vintermarknad på byn. Hoppas bara att det inte stormar bort, för det tycker jag lät ganska trevligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.