Marianne Johansson, Mosekälla

LEDIG!

Ledig! Fy tusan va skönt!
Har varit ner på sjön i dag och sett på när karl’n och ungarna åkt skridskor.
Ja, det har frusit till 9 centimeters is på Jovattnet på två dygn.
Min svärfar brukade säga att om man ställer ut pisspottan och det fryser i den så har Jovattnet frusit. Lite rätt hade han nog, Jovattnet är en grund sjö, någon sa att den som djupast var 17 meter.
Men den går att drunkna i ändå, så man ska ha respekt och se sig upp för svaga isar.
Det har varit ganska kallt, och nu när jag ser ut så verkar det som att det klarnar upp igen. Det blir kanske en kall natt igen.
Men vad gör det? I natt ska jag krypa ner i min varma säng under mitt varma täcke och SOVA, så skönt!
Det är slitigt med natt jobbet, både fysiskt och psykiskt. Många problem och sjukdomar går faktiskt att härleda till sömnbrist, och sömnbrist lider man verkligen av när man är nattjobbare. Man kan aldrig "sova igen" förlorad sömn.
Jag har verkligen lärt mig att uppskatta min säng sedan jag började jobba natt. Jag har också lärt mig en del om mig själv och mina sömnbehov.

Grannarskäringa var ner hit en sväng. Hon är nyss hemkommen från Båstad. Hon har avverkat en vecka där igen, och hon har varit på en föreläsning i psykologi där föreläsaren just pekat på vikten av tillräckligt med sömn. Sjukdomar som kan uppstå vid för lite sömn, och som man kan tillfriskna från om man bara får sova.
Grannarskäringa säger att jag ska sluta jobba natt! Tycker hon sig kanske märka någon störning.. ??hmmm, ja, jag själv lär väl vara den sista att märka sådant antar jag.
Jag tycker att nattjobbare ska ha ett extra risktillägg eftersom vi faktiskt riskerar vår hälsa genom att jobba natt. Vi lär visst förkorta vårat liv med ca fem år.

I morgonbitti ska jag försöka ta mig upp och baka lite bröd. Det är inte säkert att jag lyckas, men jag ska försöka.
’Kakun’går åt som smör i solsken.
Vi handlade lite "kakun" på vintermarknaden i fredags, men det hann jag då inte ens smaka av själv.
Även om en del av ungarna flyttat så är vi fortfarande storkonsumenter av fikabröd.
Apropå fikabröd. Nu tror jag att jag ska ordna med lite fika innan jag kryper ner i den där goa sängen som hägrat ända sedan jag kröp ur den i dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.