Marianne Johansson, Mosekälla

Vindsnurror och arbetslöshet

Har just avslutat brödbaket, det känns bra.
Det har snöat ordentligt i dag igen. Min karl mätade snödjupet till 107 cm.
Ja, nog har vi snö så det räcker alltid.
Jag har faktiskt problem att se ut genom fönstret här jag sitter.

Här i veckan fick vi nyheten att ett norskt företag tänker bygga en vindkraftpark på Södra Storfjället, Tärnaby och i Stekenjokk Vilhelmina.
Samebyarna är förståss emot, det är som alltid deras bästa renbetesland, är det inte det så är det bästa kalvningslandet eller flyttningsleden.
Och när det kommer till kritan så är det ju bara pengar de är ute efter!
Får samebyn bara nog bra betalt så är det inget problem då flyttar man på sig.
Jag tänker så här om vindkraft och vindkraftsparker i fjällen.
Jag tycker att vindkraft är bra, hellre vindkraft än kärnkraft!
Jag skulle bygga mig ett eget vindkraftverk om jag hade råd med det.
Men jag kan också tycka att just här i Tärnabyområdet har vi gjort vårat för energiförsörjningen i det här landet. Vi har vattenfalls överdämningar av hela byar i Björkvattsdalen vid vattenkraftsutbyggnaderna under -60- talet i färskt minne. Folk fick flytta från hus och gård och fick inte ens betalt för det, inte för vad det var värt i alla fall.
Sedan skulle jag vilja veta mera konkret vad en vindkraftspark skulle innebära för friluftslivet, naturen och djurlivet?
För mig är det så att jag vill få bort kärnkraften! Den kan skapa förödelse och förintelse om något går snett, och det kan det faktiskt också göra i Sverige!
Det finns också så mycke fruktansvärda kringeffekter kring kärnkraften, det är uranbrytningar, kärnvapen, slutförvar osv.
För mig är det en gåta att man kan använda sig av energi som faktiskt kan förinta både mänskligheten, djuren och naturen, och göra stora områden obrukbara för oöverskådlig framtid??
Och att säga att säkerheten är så fantastisk i Sverige att här aldrig skulle kunna hända en stor olycka är som när narkomanen hävdar att han kan sluta själv när han vill!

Jag gick på och började jobba i onsdagskväll igen. Nu är jag bara ledig helgen.
Lilla fröken tappade sin första tand i onsdags! Och tandfen gav henne tio kronor för den. Hon var väldigt nöjd.
Vi har äldste sonens hund här i helgen, då sonen jobbar hela helgen.
Han har blivit erbjuden jobb på annan ort. Han har en välda lust att flytta och se något annat ett tag just nu, och det är väl klokt att göra sådant medan man är ung. Ju äldre man blir destå mer rotar man sej ju, och det blir inte lika lätt att flytta. Min karl går arbetslös, han har gjort det länge nu.
Han är utbildad snickare, men han har inte jobbat med det oficiellt på trettio år, så han får inte söka jobb som snickare.
Nu ska han söka jobb i hela Sverige, det har den här nya höger regeringen bestämt. Ja, gott och väl det, men vad ska han få för ett jobb så att familjeekonomin förbättras? Ska han jobba på annan ort så måste han ju ha ett boende där, och det kostar med resor, vilket ju den nya högerregeringen också försämrat villkoren för att man ska få nåt tillbaka på!
Det märks att den här högerregeringen lever i sin egen verklighet långt ifrån vår verklighet. De är en hög rikemansungar som tror att förutsätningarna är lika för alla, vilket de ju tyvärr inte är.
Men vi kommer nog att klara oss, det har vi alltid gjort. Det finns de som sitter fast med nybyggda hus och stora lån????.

Nä, nu ska jag gå och laga mat till familjen. Det måste bli lätt tuggat då näst äldsta dottern har ont i tänderna av sin nyinsatta tandställning.
Det får bli någon soppa, soppa på en spik kanske?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.