Marianne Johansson, Mosekälla

Magsjuka

Solen skiner i dag, och så länge man inte sticker ut näsan är det riktigt fint.
Men det är -12 grader och blåser, så det är inte särskilt skönt ute väder.
Vi är pestsmittade just nu, ja, näst intill i alla fall. Vi har magsjuka i huset.
Yngste sonen har varit ordentligt däckad, han håller väl på att rätta till sig, men det är kanske inte så lätt att ta igen all förlorad vätska, och man blir så grymt slut på i kroppen!
Jag väntar bara på att nästa ska krokna in. När det är sådant här i omlopp så är det en stor nackdel att vara många i familjen. Det tar ett tag innan "sjukan" passerat igenom alla. Men det var värre förr när de flesta barnen var små, då hände det att man inte var ute på flera veckor för ungarna byttes bara om att vara sjuka. Äldste sonen hade problem med magsjuka. Han var alltid dålig veckovis och vi var alltid tvungna ge honom vätskeersättning för att han skulle bli bra igen. Det var jobbigt. En distriktsköterska på barnavårdsmottagningen tröstade mig med att han säkert skulle bli stabilare när han blev äldre, och hon hade nog rätt.
Magsjuka är ingen trevlig sjukdom, jag försöker faktiskt att hålla oss undan den, för den är så jobbig och det tar sån tid innan den är ute ur huset.
Hör jag att folk har magsjuka så undviker jag faktiskt dem, det sitter väl förståss också i sedan äldste sonen var liten.
Men då och då åker vi dit i alla fall.

Det händer väl inte så mycket här annars. Vi saknar våra grannar. De har flyttat ifrån oss tillfälligt. De slipar och lackar köksgolvet, så just nu bor de på annan ort. Men vi hoppas de flyttar tillbaks till oss snart igen. Det är konstigt! Vi har inte träffats på drygt en vecka, men när de inte är hemma så är det konstigt, då ser deras hus så övergivet ut och vi saknar dem.
Visserligen är vi vana, när han är på jobb och hon är ute på praktik eller på skolan i Båstad, är ju huset åtminstone stundvis tomt. Men då brukar deras mormor och morfar finnas med barnen där ibland i alla fall, så det blir inte riktigt övergivet.
Vi blir inte riktigt övergivna.
Ja, men det är väl trevligt när man saknar sina grannar!
Vi har en del fritidshusgrannar som vi verkligen inte saknar! Så vi vet hur motsatsen känns!

Annars har jag suttit här och tittat igenom bidragen som utbetalas till rennäringen. Vet ni att vi subventionerar ca 18,000 kr/ per ren/per år!
Inte illa, det är nästan så att man skulle vilja slå sig på den branschen!
Men då är ju problemet att vi kommer inte in i samebyn förståss!
Det spelar föga någon roll att man är ättling till områdets ursprungssamer och därmed borde ha en självklar rätt att vara medlem av samebyn om man nu vill det. Själv vill jag absolut inte vara medlem av sameby, även om mitt ursprung finns i Vapstens Lappby. Jag vill inte vara medlem i en samhällsorganisation som lever kvar på 1700-1800 talet och tillämpar graderad rösträtt!
Men nog är det märkligt att man som medlem inte vet bättre var de egna inkomsterna kommer ifrån??
När det gäller rennäring och samer/Lappar är det mycket som är märkligt och rent kränkande, fast jag vill poängtera att det är inte främst renägarna som är kränkta, utan all befolkning i övrigt, det Svenska näringslivet som inte alls har samma skydd som rennäringen.
Och alltid detta jämmer från samebyarna om alla andras okunskap!
Jo, det finns en okunskap om Svenska samer, men det handlar främst om myten att samer måste vara renskötare, att renskötseln är samers ursprungsnäring och identitet. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta men jag ska nöja mig med att säga att Svenska samer aldrig varit stor renskötare, man har livnärt sig på mångsyssleri och det fanns inga klara gränser mellan renskötare och andra bofasta i norra Sverige gammalt, gammalt tillbaka.

I morgonkväll går jag på jobb igen! Ja, det är grymt vad tiden går fort!
Det blir lite spännande nu och höra om vi börjat flytten tillbaka till Granhöjden!
Hörde att Tärna Sossarna gjort någon skrivelse där man menat att beslutet skulle rivas upp, beslutet att flytta demensboendet alltså.
Men det är väl väldigt mycket för sent! Varför gjorde man inte det då det egna partiet styrde kommunen? Nu är ombyggnaden gjord, vilket har kostat mycket pengar, ska man bara kasta det i sjön? Vad som nu är viktigt är att hitta en bra verksamhet som kan hyra Stefansgården tills man måste öppna demensboende där igen. Det vore inte bra med en försäljning av Stefansgården.

Nu kommer lilla fröken hem. Nu ska jag ordna med fika åt henne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.