Marianne Johansson, Mosekälla

Värna Tärnabys äldrevård!

Det är soligt och fint väder i dag minus 8 grader.
Jag har jobbat mina två värsting nätter. I går morse innan jag åkte hem från jobbet var jag in och tittade på det "nya" Granhöjden, min "nya" arbetsplats.
Vad fint det blev, jo, man kan se att hantverkarna haft bråttom på slutet, det är luftbubblor under golvmattan på ett ställe, det är lister som inte kommit på plats m.m. Men på det stora hela blev det väldigt fint! Det ska bli så kul att flytta tillbaka! Jag önskar bara att vi fick göra det ifred!
Nu har Tärnasossarna, även de som inte tidigare varit särskilt engagerad i frågan, eller t.o.m röstade för en nedläggning av Stefansgården och flytt till Granhöjden. Nu har de skrivit en motion och medborgarförslag till kommunfullmäktige för att Stefansgården ska behållas som demens/ äldre boende!
Det finns såvitt jag vet två av dessa "motionärer och föreslagare" Lena Drangel och Barbro Lindgren, som hela tiden faktiskt kämpat för Stefansgården och Tärnabys äldreboende, och dem kan jag bara tacka och hålla med. Men att komma med denna motion och medborgarförslag nu är på tok för sent!
Det skapar bara ytterligare oro och ångest kring ett beslut som redan är taget av tidigare kommunstyre, det vill säga Socialdemokraternas eget parti bla.
De dementa kommer att få det bra nere på Granhöjden, jag är säker på det. Personalen kommer att se till att de får det bra, det är så med äldrevårdspersonal, de värnar sina gamla. Flytten kommer att bli bökig och besvärlig, det kommer att upptäckas problem som man förbisett, saker kommer inte att fungera som man trott, men när vi står inför faktum så kommer vi att lösa det. Så är det ju alltid. I våras stod vi personal på Granhöjden inför faktum, vi skulle ut ur lokalerna! Det skulle byggas om och det var bråttom! Sedan tog det ju hela sommaren inpå hösten innan ombyggnationerna startade, varför agerade inte dessa personer då? Personalen på Granhöjden mådde dåligt, vi kände oss utmanövrerade, vi visste inte säkert vad som skulle ske, tidigare hade folk hotats om uppsägning. Personalgruppen skulle skingras. Ja, det var rent ut sagt skit jobbigt! Vi har dock överlevt, och nu ska vi som blev kvar återförenas i "nya" uppfräschade lokaler, vi är jätte glada, jag är jätteglad!
Nu har detta faktum kommit fram till Stefansgårdens personal, nu ska de flytta ur sina invanda inarbetade lokaler. Hur ska det bli? Vad kommer att hända? Här hotas ingen av uppsägning, men man ska ändra på gamla invanda rutiner, sånt är jobbigt. Jag önskar nu att vi Granhöjdare ska få stötta dem och hjälpa dem att komma till rätta på sin nya arbetsplats, och att vi fick göra det i lugn och ro, utan att hamna som brickor i ett politiskt rävspel! För det är ju det detta blir, även om jag vet att i alla fall Lenas och Barbros intentioner är att värna de äldre. Det blir den nuvarande allians regimen i kommunen som fullföljer tidigare makthavares beslut, och går emot dessa medborgarförslag och motion. Socialdemokraternas hållning i frågan bleknar något, skulden förs över på andra.
Och mitt i detta finns vi anställd personal och gamla dementa. Det känns inte alls trevligt. Som anställd inom äldre/ demens vården ger vi väldigt mycket av oss själva. Det är ett psykiskt väldigt tungt jobb att ta hand om dementa, och för att det ska fungera är det viktigt att personalen mår bra, eller så bra som möjligt, därför är detta utspel av Tärnasossarna inte alls bra för vare sig personalen eller de dementa.
Jag hoppas att äldrevården i Tärnabyområdet behandlas med mera respekt än vad som hittills skett, i framtiden. Det är människor man spelar med, både gamla och personal.
Att lämna in dessa förslag nu är bara att röra upp känslor i onödan!
Sedan tycker jag också att det är märkligt att man inte agerade mera kraftfullt när beslutet togs, innan ombyggnationerna började, man hade ju tid på sig? Man hade kunnat göra mer innan tjänster drogs in och akutplatserna stängdes.
I nuläget skulle det bli oerhört kostsamt att låta Stefansgården vara kvar. Ombyggnationerna har kostat mer än förlåtligt mycket pengar, och vad skulle man göra med de boendeplatser som nu finns på Granhöjden? Personalen på Granhöjden är i dag så reducerad att vi inte kan ta hand om två avdelningar.
Nä, sköt detta bättre i framtiden istället.

Var in på alltomstoruman.nu och tittade för första gången i dag. Tänkte att jag skulle rösta i namnbytesfrågan. Men se det gick då inte, och jag måste då säga att detta är då visst bara sidor för Storumanbor! Det fanns verkligen ingen Tärnaby prägel alls på de här sidorna, så jag uppmanar er Tärnabor att gå in där och göra er röst hörd överallt där ni bara kan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.