Marianne Johansson, Mosekälla

Pingst!

Pingst. Det är faktiskt ganska soligt och fint väder i dag. Men jag hr inte varit ute, jag har sovit. Jag jobbade i natt, och jag sov ingenting i går, då vi var i Storuman och ordnade med konfirmationspresent till näst äldsta dottern. Hon ska få kontaktlinser, hon behöver det. Jo, visst är det dyrt, men blir det så mycket billigare att ha hennes glasögon på lagning jämt?
Annars känner jag att jag inte har förberett någonting för den här konfirmationen alls! Ja, jag skäms men den här vintern och våren har jag haft tankarna på helt annat håll, jag har inte riktigt orkat med. Jag har inte ordnat med hennes kolt heller, fast jag vetat länge att hon ville konfirmera sig i den sydsamiska kolten. Nu har hon ordnat med det själv och det innebär att det inte blir riktigt regelmässigt, då hon lånar kolt, bälte och barmlapp av en nära kompis från ett annat sydsamiskt område. Hoppas att inte förfäderna roterar allt för mycket, jag får försöka gottgöra dem på något vis. Och för tjejerna känns det nog bra, då kompisen blir med i dotterns konfirmation på detta sätt.
Egentligen kan man inte alls låna bälte och barmlapp, då de är högst personliga ägodelar. Ändå har mina barn gjort det när de burit kolt. Det är väldigt mycket jobb eller väldigt mycket pengar att skaffa kolt, barmlapp och bälte. Jag har varken haft pengarna eller tiden, tyvärr.
Den samisk klädedräkten innehåller så mycket. Den är områdesenlig, den visar på ålder och civilt tillstånd blandannat. Och den sydsamiska klädesdräkten är stilren och oerhört vacker.
Jag hoppas få äga en egen fullständig dräkt en dag.

I övrigt är läget lugnt i dag. Pappa mår bra och mamma mår också bra.
Läget känns för tillfället stabilt.
Jag ska jobba i natt också så jag kommer att vara riktigt trött i morgon, hoppas allt går bra ändå. Äldsta dottern har fixat med tårtan till morgondagens släktfika efter kyrkan.
I går kväll var vi hela familjen samlade på församlingshemmet och åt tacos med dotterns konfirmandkompisar och deras familjer.
Det var riktigt trevligt.

Ska försöka vila mig iform inför nattens arbete och morgondagens konfirmation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.