Marianne Johansson, Mosekälla

Rätten till rötterna!

Soligt och fint väder, fast det blåser. Har haft tiken på rymmen här på morgonen. Hanhundarna stannade lydigt hemma. Det vete tusan vad hon varit och jagat. Hon verkar ändå inte speciellt trött!

Söndagens konfirmation gick bra, men det tog 2 timmar i kyrkan! Vi höll på att tröttna! De var 25 ungdomar som konfirmerade sig. Det tog lite tid.

Jag har reflekterat lite mer över detta med den samiska världen och det samiska! Det är verkligen ett laddat område, här har Staten verkligen lyckats med att splittra och söndra!
Man ska ha en nära anknytning till rennäringen för att man ska vara en riktig same. Den etniska tillhörigheten sitter i ett djur, vilket annat folkslag i världen är reducerat ner till den nivån?
Det värsta är att man är så knäckta i sin identitet som folk, att man själv anammar denna reducering! Samer ifrågasätter andra samers ursprung, man godkänner inte varandra. Det är inte vem som helst som får klä sig i kolt, sameslöjda och lära sig tala samiska!
Vi som inte tillhör rennäringens närmaste krets ska inte påstå oss vara samer! Det är pinsamt att se icke renägande samer slicka betydelsefulla renägares rövar för att bli accepterade, för att få sitt ursprung godkänt!
Det är djupt tragiskt!
Hur har det kunnat bli så här?
Jo, därför att den svenska Staten vill ha det så förståss!
Sedan Sverige befolkades av renägare från Norge, Finnland, Ryssland och deras extensiva renskötsel, så duger inte en svensk ursprungslapp längre!
En svensk ursprungslapp livnärde sig inte ens alltid på renskötsel! De kunde jaga, fiska, vara jordbrukare. Det var inte nog exklusivt. Någon sa till mig en gång att det är exklusivt för ett land att ha en urbefolkning, och när den kostar Staten så mycket som den svenska rennäringen gör, så får det inte bli för mycket av det. Ja, så är det kanske, därför har icke renägande samer tagits ifrån sitt ursprung, sin värdighet! Det som hänt med svenska samer, eller lappar som jag fördrar att säga, är ett folkmord som pågår helt öppet fortfarande i dag!
Svenska staten stöder det! Journalister, forskare, historiker stöder det!
Detta borde FN och internationella folkrättsorgnisationer se!
Men det mörkas på hög nivå och släpps aldrig fram. Det är rent hopplöst att få någon journalist att uppmärksamma det, så mycket är Sveriges fria media värd!
Men jag tänker inte låta mig tystas eller kuvas. Jag skäms inte för mitt ursprung, och jag tänker inte dölja det heller. Jag är lapp, och jag är stolt över mina förfäder som lyckades överleva här som nybyggare, jägare, fiskare, bönder och renskötare. För så är det ju med folket som nu lever här och har sitt ursprung i området, vi har lappska rötter! Vi har rätt att gå i kolt, att tala lappska, och framförallt, vi har rätt att leva här!

Nu ska jag gå ut och se om jag ser till hundarna, så att de inte har stuckit på nån sväng igen. Det känns oroligt att de t ska hända igen, då tiken varit iväg redan.
Sedan ska jag tvätta och hänga ut mera tvätt i fin vere!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.