Marianne Johansson, Mosekälla

Kommer räddningstjänsten?

Hur skulle det fungera om brandmännen i deltidsbrandkåren bara skulle få åka på larm på sin ledighet?
Tror ni att vi i exempelvis Tärnaområdet, skulle ha någon deltidsbrandkår då?
Vem vill vara bunden vid brandjour när man är ledig från ordinarie arbete och kan åka bort ex? När man har brandjour kan man inte ens lämna samhället, man kan inte gå på fest och koppla av på riktigt.
Jo, man går frivilligt med i räddningstjänsten och deltidsbrandkåren, det är ingen som tvingar en, men visst är det skönt att det finns de som vill vara med där? Visst är det skönt att veta att om huset brinner kan jag få hjälp? Om jag hamnar i en olycka kan jag ringa 112, då kommer räddningstjänsten?
Och inte är det väl svårt att förstå att man även som frivillig deltidsbrandman vill, och måste få vara ledig utan brandjour ibland?
Deltidsbrandkåren har olika jourgrupper som jourar olika veckor.
De flesta av brandmännen har andra ordinarie arbeten vid sidan om. När de har sin jourvecka och det kommer ett larm, går de ifrån sitt ordinarie arbete för att släcka bränder, rädda liv. Under jour veckan har de jour från måndag till måndag, dygnets alla timmar. De är anställda av kommunen, vilket innebär att om de uteblir under sin jour vid ett larm, begår de samma brott som om jag bara struntar att gå till mitt ordinarie arbete.
Under den här jourtiden måste de vara beredda hela tiden, och de har lön för detta. Dock klarar man sig inte enbart på den lönen, det är därför de har andra arbeten vid sidan av.
I räddningstjänsten i Tärnaby finns olika sorters människor med olika sorters försörjning. En del är anställda, andra har egna företag som man får försaka vid ett larm.
Ett fungerande brandförsvar påverkar och är livsviktigt för vår trygghet.
Det påverkar också våra försäkringar. Vi skulle inte ha råd att försäkra våra hus och våra företag om vi inte hade räddningstjänsten. Frågan är om det finns något försäkringsbolag som skulle vilja teckna försäkring på vårat hus eller företag om det inte fanns en brandkår i området?

Kort sagt, vad jag vill säga är att det är viktigt för Tärnaområdet och alla oss som bor här att vi har en fungerande brandkår. Därför är det viktigt, och arbetsgivarnas ansvar, att de ser till att de som frivilligt rycker ut och hjälper oss andra när vi är i en utsatt krissituation, har möjlighet att gå ifrån sina ordinarie arbeten! Något annat är helt oacceptabelt!
En olycka kan drabba oss alla, ingen är undantagen den risken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.