Marianne Johansson, Mosekälla

Varmt!

Vilken underbar dag!
Jag har suttit på min nya altan och bar varit i dag, helt underbart!
Fast traktorn inte verkar gå att laga, fast traktorräfsa och självlastarvagn är i stycken, fast det går åt helsike med slåtten, och fast jag har minst åtta mattor jag skulle ha tvättat! Jag har gonat mig fastän lilla fröken har ögon inflammation och halvont i ett öra, ja, fast det har ju gett med sig. Hon är ganska pigg. Äldsta dottern jobbar igen, även om hon inte är riktigt fullt återställd, det är en jäkla snuva det här.
Men skit i det, det har varit ett underbart väder, och jag är ledig!
Det känns bra ändå.
Min karl har börjat jobba igen, han ska ju vara ledig igen till älgjakten, han kan ju inte vara ledig jämt!

Våran Rickard fyller 10 år i dag, men han är hos sina morbröder i Norrbotten, så vi får fira honom till helgen istället. Näst yngsta dottern har gratulerat honom över telefon i kväll.

Annars händer väl inte så mycket här på hemmafronten.
Hörde att bönderna som fått sina skördar förstörda i översvämningarna i sommar söderöver, inte kan räkna med någon statlig hjälp. Nej det är skillnad på näring och näring. Renskötarna fick 37 miljoner rakt upp och ner för att stödutfodra sina renar efter katastrof betet i vinter. Har det gällt en annan näring så har det bara varit att lägga ner, bonden har fått slakta ut eller köpa foder själv. Jag undrar vad regeringen motiverar denna diskriminering med?
ILO 169 säger att man ska bevaka urbefolkningars rätt gentemot staten och myndigheter. Inte att man ska ge urbefolkningen rättigheter som inte andra medborgare har, eller på övriga befolkningens bekostnad.
När det gäller svensk rennäringspolitik är det verkligen så galet som det kan bli!
Och det är inte alls så att rennäringen missgynnas, tvärtom!
Rennäringen tillåts leva på bekostnad av andra människors möjligheter att överleva här, så är det bara, och det är vansinnigt.
Det är inte alls så att jag vill få bort rennäringen, tvärtom igen! Jag vill att rennäringspolitiken ska ändras så att renägarna kan få inkomster från sin näring och inte lever på skattemedel från Staten. Så länge som rennäringen underhålls med bidrag så är den hotad! Vad händer om bidragen slutar att komma?
Jag tror att man måste ta några steg tillbaka, ingen kan leva av enbart rennäring. Man måste kombinera olika sysslor, så har det alltid varit här, och kommer alltid att vara. Det är samma sak med fjälljordbruken.

Nä jag får återkomma till ämnet en annan gång, nu måste jag leta reda på min säng och sova en stund, om det går för värmen.

En kommentar

  1. Bor i Luspen utan renar.

    Marianne. Du tycker stödet till rennäringen är orättvis, skall jag tolka det att du menar att renarna borde fått svälta ihjäl? Det är ingen tvekan, när böndernas skördar slår fel får det förödandekonsekvenser för näringen. I det fallet har staten i långliga tider gått in med stöd. I år får säkert potatisodlarna stöd enligt LRF basen. Stöd har gått ut till skogsägarna i sö Sverige som fick stormfälld skog. Stöd kommer även att utbetalas till de bönder som fått sina svinbesättningar sjuka. Glöm inte heller att årliga stöd går ut till bönderna för att hålla det svenska landskapet öppet. Även den nya godsägaren, arbetarpartiets Göran Persson , blev påtvingad stora summor för samma ändamål. Stöd sker aldrig direkt det visas i TV. Utbetalningar sker som regel när hela omfattningen är klarlagd av begripliga skäl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.