Marianne Johansson, Mosekälla

Skäms bärplockare!

Har hört åskan för första gången i sommar i dag!
Det är otroligt på sitt vis. Nog brukar det vara någon åskdag tidigare på sommaren. Det har både regnat och haglat i dag.
Hade besök i dag av en kille som var förlagd i en sportstuga här under sin lumpartid i början av 90- talet. Han brukade komma hit på kvällarna och låna telefonen för att ringa sin tjej. En riktigt trevlig kille, och i dag kom han hit med sin tjej som numera är hans fru. De hade hunnit få fyra barn tillsammans. Vi har fått tre stycken till, sedan han var här sist. Det var ett mycket trevligt besök. De skulle ut och fjällvandra, hoppas det inte regnar allt för mycket på dem.

Annars har vi haft besök på hjortronmyren som vanligt.
Vi har en hjortronmyr strax öster om oss, den ligger mellan oss och vår granne i öster. I år finns det inte så mycket hjortron på den, och det som nu är kvar är övermoget. Men jag blir fascinerad av dessa turister som tycker att det är helt okey att stanna och plocka där, de kan knappast undgå att se husen!
Denna myr ligger på privat mark, och som sagt inte långt från våra hus. Jag skulle själv aldrig drömma om att kliva ur bilen för att plocka bär här, om jag inte bodde här. Vad tror dessa bär turister? Att all mark här uppe är turisternas mark och således tillgänglig för dem? Jag tycker att de är oerhört fräcka! Neröver finns det minsann privat mark, och det får man vackert respektera. Varför är det så svårt att respektera privat mark här uppe?
Varför ska inte vi få värna om vårat?
På denna hjortronmyr plockar vi som bor här våra bär, och våra barn plockar och säljer för att få sig en liten egen tjänad slant. Därför säger vi till folk som är här och plockar och tycker sig ha den rätten. I regel blir de jätte arga och sura, men det får de bli, jag tycker att det är de som ska skämmas!
Det finns bär och svamp åt dem också, och om de sa till istället så kan de ju endera få köpa bär, eller också bli guidade ut till hjortronmyrar och svampställen där det är helt okey att de plockar. Jag missunnar dem inte, men jag vill inte ge bort ur vårat eget skafferi som faktiskt nästan ligger utanför stugudörren!
I år är det dåligt med hjortron, även på våran myr.

Förkylningen håller på att sakta släppa sitt grepp om oss, tack och lov. Det har varit segt. I helgen har jag mina sista semesternätter.
Men jag gruvar mig inte för att gå tillbaka till jobbet.
Vi har en helt fantastisk arbetssituation numera!
Och då menar jag åt det positiva hållet.

3 kommentarer

  1. Naturmänniska

    Obs. Det finns svamp och bär så det räcker åt oss alla, vi har alla rätt att färdas i skog och mark. Det gäller även i mosekälla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.