Marianne Johansson, Mosekälla

Behövligt långledig!

Har sovit verkligt gott den här min sista semesternatt.
Nu ska jag vara välbehövligt långledig!

Solen skiner i dag, men det har regnat väldigt mycket i något dygn nu. Så pass mycket att stolparna till höhässjorna kommer upp och hässjorna stjälper.
Min karl har hässjat om några hässjor, det är otroligt tungt då höet är ganska blött.
Vi har haft en lugn och skön helg, näst yngste sonen har varit hemma, hans tjej är utomlands med en kompis. Vi har deras lilla vovve kvar här då hon annars skulle få sitta ensam i lägenheten när sonen jobbar.
Hon är besatt av mina garnnystan. I morse fick jag börja dagen med att rulla ihop nystan som var dragna runt halva huset!

Annars har det inte hänt så mycket i dag, dagen har ju just börjat.
Jag ska gå igenom matförrådet i dag, vi måste göra en månadshandling och fylla på. Det tar en stund innan man inventerat och fått ihop inköpslistan.
Jag hörde någonstans att sådana här storhandlingar inte lönade sig ekonomiskt, men det gör det absolut för oss. Bara att sitta och köra bil in till Tärna för att handla kostar ju! Och hur många fler turer skulle vi inte måsta göra om vi inte gjorde en rejäl månadshandling? Och nog synar jag den där rapporten överhuvudtaget! Visst är det väl större risk att handla onödiga saker ju fler gånger man är inne på affären?
Det är väl några forskare som haft lite göra igen?

Forskar ja, visst är forskning nödvändig och bra, speciellt den medicinska.
Hur skulle det sett ut om vi inte haft forskare som forskat i våra sjukdomar och botemedel för dem? Den forskningen vill jag inte vara utan.
Men en del andra forskningsrapporter skulle jag vilja ifrågasätta?
När man forskar om myggornas sexualliv och jag vet inte allt, vad tjänar det till?
Jag kanske är dum men jag måste erkänna att jag inte förstår det.
Värdelöst vetande skulle jag kalla dylika forskarrapporter.
Historieforskning är intressant, om det är seriöst. Tyvärr är det historieforskare som inte är seriösa, som tydligen har en åsikt om hur historien ser ut, och sedan bara fastställer den i en forskarrapport. Som sedan med fördel kan användas i marktvister. Ja, tyvärr anser jag att så är det med mycket av den forskning som bedrivits och bedrivs kring lapparnas historia. Man friserar sanningen och på det sättet tar man ifrån människor deras ursprung och identitet, man har suddat bort lapparna till förmån för "samerna", och en same äger renar. Tyvärr är jag rädd att det kommer fler sådana forskarrapporter från forskare med intressen på något vis i rennäringen. Och sådan falsk propaganda tvingas vi betala!
Rapporter som säger att "samernas" närvaro aldrig funnits dokumenterade eller satt sina spår i naturen! Detta är rena lögner!
Det finns hur många spår i naturen som helst efter lapparnas visten och närvaro, kojor och visten som samebyarna och länsstyrelsen i dag bränner upp! Allt för att utplåna den sanna historien och förgöra ett folk. En del lappättlingar har gamla lappskattelandspapper bevarade! Varför talar aldrig historieforskarna om detta? Är inte detta spår av närvaro så säg?
I dag gör renskötseln stora svårläkta sår i naturen med sina motorcyklar och fyrhjulingar och helikopterflygningar!
Dagens rennäring har ingenting med naturfolk att göra.
Tvärtom! Man är en av de näringar som förstör mest i miljön. Det behövs ingen forskning för att man ska förstå det när man lever här och har ögon att se med.
Det var dagens salva! Det kommer mer, men inte i dag. Nu ska jag ta hand om hem, barn och hundar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.