Marianne Johansson, Mosekälla

Åter till NÄRINGEN!

Roade mig med att läsa kommentarerna till en del av mina bloggar. Det är inte så ofta jag hinner med det tyvärr, eftersom det är ganska intressant.
När jag berör rennäringen eller skolan så ger det effekt, kul!
Dig Micke kan jag lugna, jag sitter inte bara hemma och gnäller, jag reser inte omkring och håller föredrag, men jag jobbar så gott jag kan. Vad som är tråkigt för oss Lappar utanför samebyarna är att vi måste sköta arbetet med att försöka ställa saker och ting till rätta på vår fritid. Vi kan inte åtnjuta de pengar som ex sametinget och SSR får av Staten för att lobba för rennäringen.
Vi har arbeten vi ska sköta först, vi får jobba på sidan om.
Och nej, jag tycker inte att det är något bättre med bönder som lever av sina EU bidrag istället för sin näring. Bönderna har en bred produktion av kött, mjölkprodukter, spannmål, och borde, om politikerna vill, kunna leva av det.
Så länge det finns människor så länge behöver vi mat. Varifrån kommer köttet, mjölken, grönsakerna du Micke handlar på affären?
Till K. Svensson kan jag säga att nej, jag deltar inte personligen eller aktivt i renskötseln, det är länge sedan mina förfäder gjorde det. Jag har heller ingen önskan om att bli renskötare, men jag vill inte att den ska försvinna.
Att leva på bidrag är varken tillfredsställande för människan eller säkert inför framtiden. Tänk om riksdagspolitiken förändras och bidragen minskar eller försvinner? Rennäringens dilemma angående rättigheter berördes lite grann i sametingets plenum i Sorsele tror jag att det var. Frågan ställdes om samers rätt till land och vatten som sägs vara knuten till rennäringslagen, vad händer om riksdagen ändrar eller tar bort rennäringslagen?
Rennäringen sitter i klorna på staten, både vad det gäller rättigheter och ekonomi. Rättigheter måste man kunna grunda på lag och författning, och ekonomiskt måste man kunna ta vara på sig själv.
Jag säger ingenting om att man moderniserar renskötseln, vi har t o m moderniserat vårat lilla fjälljordbruk! Åtminstone till en del.
Men att vara fjälljordbrukare eller renskötare är egentligen inte bara ett yrke, det är ett sätt man själv väljer att leva på, det är ett levnadssätt.
Och i båda sätten att leva måste man ta hänsyn till djuren, till markerna man använder. Man kan inte ta mer än naturen kan ge, och man måste se i framtiden på kommande generationer.
Renskötseln av i dag är inte vänlig vare sig mot människor, djur eller natur.
Det kanske inte går att ha hur mycket djur som helst, eller att modernisera en "urnäring" hur mycket som helst utan att det får dåliga konsekvenser, både ekonomiskt och miljömässigt?
Det är också väldigt konstigt att man inte vill modernisera alla delar av rennäringen, som ex samebyn uråldriga syn på rätten att göra sin röst hörd?
Och att man utestänger människor från samebyn på ett högst uråldrigt och odemokratiskt sätt?
Sedan är det så här K.Svensson, att om man lever här uppe mitt inne i renskötselområdet, så behöver man inte direkt delta för att se, höra och förstå , kanske inte allt, men en hel del av rennäringen.
Jag vill att folk som vill ska kunna hålla på med renarna, jag vill se renarna komma hemflyttandes på våren, och fara iväg på senhösten. Men jag vill att renägarna ska få betalt för sitt slit och sitt arbete med djuren! Jag vill att de ska kunna gå med stolta raka ryggar och veta att de bidrar till samhället, att de inte lever på det! Och jag har en tro att med rätt politik och inriktning så är det fullt möjligt!
Det finns en del saker vi måste inse när det gäller dessa områden, ett det är att det måste vara naturen, markerna som styr driften ( betningen) Vi kan aldrig bedriva storskaligt jordbruk här, och vi kan inte heller ha denna extensiva renskötseln! Man måste nog utgå från det. Men man kan få ut mycket av det småskaliga om man bara vill! Jag vet Lappar som är villiga att utveckla rennäringen i motsats till vad som nu sker.

Det finns mycket att diskutera i detta ämne, och jag förstår att jag anses som renskötselovänlig, tja, man må väl ta det så då, men jag vill verkligen värna renskötselns framtid, och nu håller den på att ta ihjäl sig själv!
Som det nu är, får bara samebyn nog mycket pengar så kommer de antagligen till att godkänna uranbrytning här också! Det är skrämmande!

Det är fint väder i dag, skogen är så bedårande vacker i sina höstfärger. Vi hade minusgrader i morse – 3,4 grader närmare bestämt.
Jag har försökt sova lite längre sedan barnen for på skolan, då jag ska ut och jobba i natt. Nu ska jag gå och se om jag hittar någon god lunch att kalasa på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.