Marianne Johansson, Mosekälla

En skam för rättsstaten!

Nu har vi firat lilla frökens födelsedag färdigt!
Vi började i torsdags då hon fyllde år, och avslutade i går kväll med en härlig smörgåstårta, när min syster och systerdotter kom upp från Umeå.
Så vi var lite trötta i morse, vi tog en välförtjänt sovmorgon.
Just precis nu tittar solen in på mig här jag sitter och skriver, men det har regnat på morgonen.

I onsdags kom så Hovrättens dom om betesstriderna mellan renägare och markägare i Nordmaling. Hovrätten fastställde tingsrättens dom, och något annat var faktiskt inte att vänta. I Hovrätten är det mycket svårt att ta upp ny bevisning. Hovrätten granskar om tingsrätten gjort några tvivelaktiga juridiska bedömningar, och det hade dom förstås inte med det material de hade. Markägarnas advokater använde sig inte av all bevisning de faktiskt hade mot att renägarna skulle ha rätt att beta sina renar på de här markägarnas marker med urminnes hävd. En mycket frapperande sanning är ju att exempelvis Vapstens sameby i dagens tappning omöjligt kan hävda någon urminnes hävd i Västerbotten, då de är inflyttade hit med början på -30 talet! Sedan valde advokaten att inte lägga fram "Kristoffer Sjulssons minnen" Ett direkt vittnesmål från en ursame i Vapstens lappby, som berättar precis om var byn hade sina lappskatteland. Det är en stor lögn att Lappar aldrig ägt någonting, och aldrig satt sina märken i naturen de brukat.
Lapparna ägde sina lappskatteland, det fanns/finns det papper på, de blev frånstulna sina Lappskatteland av staten när man ändå avvittrade området. Och runtom kring i markerna finns gamla visten och olika kulturmärken som Länsstyrelsen och samebyarna bränner ner och undanröjer allt vad de bara orkar. Jag kan bara finna en anledning till det, och det är att utrota urlapparnas historia totalt! Denna betestvist i Nordmaling är ytterligare ett led i den riktningen. Vapstens Lappby har inga Lappskatteland i Nordmaling! Det är möjligt att någon fjällsameby under ex ett katastrofår befunnits i Nordmalingstrakten med ett begränsat antal renar. Men på vilka grunder det skett vet jag inte, för några betesmarker har man knappast haft här.
Förr hade man renhjordar efter vad markerna kunde föda, i dag har man renar i så stort antal att de utarmar markerna!
Det är därför man vill åt privata marker i Nordmaling.
Privata marker som markägarna har ensam lagfart på och betalar skatt för.
Men man har alltså enligt den här domen inte ensamt ägande till sin mark! I andra betesdomar i bl.a. Härjedalen förlorade samebyarna mot markägarna. Och i södra Sverige har markägarna inget intrång i sina rättigheter till sin mark, annat än om det är ett intrång som är till gagn för allmän nyttan!
Den här domen i Hovrätten för Övre Norrland fastslår man inte bara samebyarnas felaktiga betesrätt, man fastslår också en differentierad äganderätt i Sverige! Jag undrar, vad är det för rätts stat?!
Jag tycker att man bör anmäla rättsstaten Sverige till alla internationella domstolar som bara finns! Det är en kränkning mot markägarna i Nordmaling, en kränkning av äganderätten och en djup kränkning mot Sveriges egna lagar och författningar! Denna dom är så mycket djupare och får så mycket värre konsekvenser än vad gemene man förstår. Och våra "grävande" journalister ser det inte! Dom ser det bara som en strid mellan markägare och "samer"! En etnisk strid mumsfillibabba! Skäms på er journalister!
Detta är ingen etnisk strid, 90 % av samerna är INTE BERÖRDA! Men flera av oss är markägare. Detta är en rättsstrid, en fråga om lag, ordning och demokrati i vårat fosterland Sverige. Och nu vet vi att den inte fungerar!
Jag ryser ända in i märgen.
Markägarna har nu, som jag ser det två val, ett är att driva detta vidare, vilket kan kännas helt hopplöst då det kan kosta ofantliga summor pengar att få upp målet i Europadomstol. Det andra alternativet är att Staten löser in deras marker, de är ändå ingenting värda som den här domen utföll.
Men det sliter i skäl och hjärta, för många har marken ägts av släkten i generationer. De här markägarna har urminneshävd på sina marker, men det räknas inte då de inte är samebymedlemmar.

Såg också i Västerbottens Folkblad i dag att vi inte får något systembolag till Tärnaby Hemavan. En liten katastrof är det.
Men jag retar mig också på den löjliga dragkampen som uppstått mellan Tärnaby och Hemavan om den möjligheten med systembolag.
Tärnaby är centralort, och kommer sannorlikt att så förbli, där ska också systembolaget finnas! I Hemavan finns sjukstuga, apotek, godsutlämning. Hemavan är turistorten, den här uppdelningen är faktiskt bra!
Och jag tycker att man ska fortsätta bygga på det. Det vore bra för Hemavan att ha systembolaget i Tärnaby, bättre än att turisterna ska måsta beställa sprit från Sundsvall och vänta i tre dagar! Hemavan har allt att vinna på ett system i Tärnaby, och faktiskt ingenting att förlora. Tärnaby däremot har utarmats av kommunens tidigare politik och ledning, så Tärnaby behöver systembolaget och fler affärer för överlevnad. Det är ändå Tärnaby som är centralort och det stora affischnamnet.
Låt oss arbeta tillsammans om att få ett systembolag till Tärnaby, det tjänar området på, och det är faktiskt också så majoriteten av kommunpolitikerna tänker i dag.

12 kommentarer

  1. L.R

    Mycket bra skrivet!!Håller med dig TOTALT!!!!Tänk att dessa ”invandrarlappar”bara får ta för sig av vårat land.Och även kör över oss andra samer som inte är renskötande,helt otroligt!
    Hoppas markägarna i Nordmaling orkar kämpa vidare.

  2. Fjällbo

    Det blir nog med Tärnaby-Hemavan som Stensele – Storuman.
    Stensele VAR huvudorten och Storuman gick om. Tärnaby är huvudort men Hemavan kommer nog att gå om…

  3. gunnar andersson

    Nu förstår jag varför mina milavdrag inte gick igenom.skatteverket tror jag jobbar på sjukstugan i hemavan.undrar vars hä ä

  4. Tommy

    Det är härligt att läsa dina åsikter/synpunkter.

    Tror faktiskt att man får leta innan man hittar en skribent som tar upp en sådan här fråga utan att belysa den enögt:-)

    Det du skriver ovan är en mycket bra beskrivning av situationen som av ngn anledning inte verkar lyftas fram i debatten.

    Stå på dig o fortsätt att lyfta fram den för många lite obekväma verkligheten.

    Mvh Tommy

  5. Peter

    Fick inte ni rätt i rätten, att era kor får vara på andras tomter, och beta/skita?. Detta trots att det är andra personer som äger den lilla plätten mark? Normalt sett är det bonden som har sina djur inhägnade, och inte tvärtom som i Mosekälla, att tomtägarna ska måsta stänga ute era djur.

  6. kurt arne

    Det byggs boende som aldrig förr i Hemavan. Man satsar miljoner på att få hit fler gäster, MEN servicen ska tydligen ligga 2 mil bort?! Öppna era ögon och se till att satsa i Hemavan nu så satsar vi i Tärnaby när vi kommit en bit på väg i Hemavan. Förstår inte att kommunens politiker ska få lägga sig så i det lokala näringslivet och påstå att Tärnabys butiker är viktigare än de i Hemavan. Skämmes tamme f–! Det måste va skönt att kunna skylla på vad tidigare politker gjort ”fel”.
    Som tur är får vi väl anta att det är de ekonomiska aspekterna som skulle fälla avgörandet vid en ev etablering av t ex ett systembolag. I det fallet fanns ju faktiskt rätt bra statistik om var större delen av försäljningen har varit.
    Som kommunpolitiker måste man väl ändå se framåt och ta vara på de satsningar som görs, fast å andra sidan har vi ju sett att det här kommunstyret inte tycker turismen är värt att satsa på. Konstigt är det…
    Finns det ingen man kan rösta på???

  7. Kurt

    Har du nån susning om vad du pratar om nu?? vet du vad marken kallas som din tomt ligger på? ( för jag antar att du har en tomt i Mosekälla? ) Den ligger på mark som är avsedd för jordbruk. De finns papper på de så kolla upp ska du få se!

  8. Fjällbo

    Tärnaborna har alltid sett ner på Hemavanborna och tycktes vara bättre än dom. T o m att åka på badhuset i Hemavan var/är en pina. Så självklart vill dom inte behöva åka dit ännu mer för att tex gå på systemet.
    Men jag tror dom börjar darra i knävecken nu, dom börjar inse att Hemavan är på väg att gå om som centrum i Tärna socken.

  9. Stig Eskilsson

    I Avvittringsprotokollet som upprättades i samband med avvittringgen(fastighetsbildningen) är mulbetet reglerat så att den som vill freda sina marker måste såtta upp stängsel.

  10. Thomas

    Vad raljerar Kurt-Arne mfl om? Detta blogginlägg handlar ej om vilken lokalpolitik ni för i Storumans kommun! Detta blogginlägg handlar om ett diferentierat ägande som inte har någon plats i den svenska rättsstaten!
    Rättsfallet vars konsekvenser refereras i denna blogg innebär i princip att det inte finns något som helst ägande inom renbetesområdet. Din bil är min bil, ditt boende är mitt boende etc etc. Det är ett evigt mörker att detta inte belyses bättre i media!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.